Experten om solkrämer: Ämnena du bör undvika

Det är fortfarande bättre att använda solkräm än att hoppa över den, trots diskussionen om solkrämers eventuellt skadliga effekter. Det säger hudforskaren Johanna Gillbro.
Däremot finns det vissa ämnen man som konsument bör se upp med.
Finns det faror med att använda solkräm?
Med sommarens intågande har man i tidningar kunnat läsa om olika faror med att använda solkräm. Till exempel har det nämnts att solkräm kan ge ett falskt skydd mot de skadliga UV-strålarna, då den som är insmord tenderar att exponera sig mer för sol än annars.
– Det stämmer absolut att solkräm i någon mån inger ett falsk skydd. Till exempel så kan man se i tester att hälften av solskyddet har försvunnit när man gått ner och badat några gånger på en timme, trots att det på många produkter är märkt att solkrämen är vattenresistent, säger Johanna Gillbro till Omni.
Det finns också många som pratar om de hormonstörande och allergiframkallande effekter som vissa solkrämer har.
– Jag tycker att det är viktigt att vi klarar av att hålla två tankar i huvudet samtidigt här. Trots att det finns UV-filter som kan ge upphov till hormonstörande effekter är det fortfarande bättre att skydda sig med hjälp av solkräm än att hoppa över det. Det finns även nyare UV-filter som är mer säkra att använda.

Hur ska man som konsument veta vilken solkräm man ska välja?
På marknaden finns ett hav av solkrämer att välja mellan med olika så kallade UV-filter. Det är dessa filter som omvandlar solens UV-strålar till ofarlig strålning. Enligt Johanna Gillbro är det alltså långt ifrån alla dessa filter som riskerar att ge upphov till hormonstörande effekter.
Huvudsakligen är det äldre varianter av kemiska filter med liten molekylstorlek så som benzophenone 3, kamferderivat, salicylatderivat och cinnamatderivat som är kopplade till hormonstörande effekter. Dessa ämnen har använts länge, inte minst bland amerikanska märken, även om man på EU-nivå har börjat titta på att förbjuda vissa av dem.
– Det är jättesvårt att som konsument veta vilka ämnen som man ska se upp med men min rekommendation är att man tittar på baksidan av förpackningen för att se om några av dessa ämnen finns med, säger Johanna Gillbro.
Finns det tillfällen då man inte bör använda UV-skydd?
UV-skydd kan förutom risken för hormonrubbningar också vara farligt för miljön. Till exempel har man förbjudit vissa substanser i solkrämer i delar av världen då man sett att inte minst korallreven har tagit skada.
– Jag brukar säga att de månader på året som det inte är nödvändigt att använda UV-skydd så ska man inte göra det. Att använda en dagkräm med UV-skydd även under vinterhalvåret är till exempel helt onödigt. Det är som att sitta i soffan med säkerhetsbälte, säger Johanna Gillbro.
Hur ser utvecklingen i branschen ut?
Utvecklingen går framåt och de nyare organiska UV-filter som tas fram är betydligt bättre vad gäller påverkan både på hormoner och natur. Man har också satsat på utvecklingen av UV-filter som kallas mineralfilter, men här vill Johanna Gillbro varna konsumenter för att köpa solkrämer som påstår sig enbart innehålla mineralfilter.
– Det pågår en slags beauty-washing i branschen med märken som påstår att de inte använder kemiska filter utan mineralfilter. De har ofta stoppat i kemiska filter som inte är klassificerade som kemiska men som har exakt samma struktur, därför tycker jag att man som konsument ska dra öronen åt sig om man ser en produkt som säger sig ha en hög solskyddsfaktor som påstår sig enbart innehålla mineralfilter.
Hur solar man medvetet?
Hudcancer är den näst vanligaste cancerformen i Sverige och den som enligt Socialstyrelsen ökar snabbast. För att skydda sig mot cancer, men även mot mindre allvarliga sjukdomar samt att åldras i förtid föreslår Johanna Gillbro följande:
- Du behöver alltid mer solkräm än vad du tror. För kroppen krävs upp till 40 gram vilket är en hel kupad hand som appliceras i ett tjockt lager.
- Tänk på att välja en solkräm som har en UVA-symbol. Har den inte det är den bara testad för UVB-ljus vilket inte ger ett fullvärdigt skydd.
- Kläder är oftast det som skyddar bäst. Helst ska man använda löst sittande kläder, gärna i jeansmaterial och i mörka färger.
- Utgå från din egen hud. Som ljushyad skandinav ska man vara särskilt försiktig då de personerna särskilt tenderar att utveckla hudcancer. Rent evolutionärt är ljushyade personer inte anpassade för att utsätta sig för lika mycket solexponering som personer med mörkare hudfärger.
- Undvik solen mellan klockan 11 och 15 när den är som starkast.
Vill du veta mer om vilka ämnen som är vanligt förekommande i solskydd kan du se en sammanställning av dessa i vår tabell som du finner här. Gröna och vita rutor visar ämnen som är säkra. Röda rutor visar ämnen som är misstänkt hormonstörande och/eller allergiframkallande.