Goda bakterier i hudvård?

Skin microbiome

Under det senaste decenniet har forskningen om mikrobiomet blomstrat totalt. Var och en av oss bär på biljoner mikroorganismer i form av bakterier, virus och svampar på vår hud. Det finns så många att vi faktiskt har fler bakteriegener än mänskliga gener i våra kroppar. Mikroorganismerna lever i vår tarm, näsa, mun och i hög grad även i huden.

Ni har säkert hört talas om tarmmikrobiomet eller tarmfloran och kanske har några av er provat fermenterade grönsaker eller är strikta med att din frukost innehåller prebiotiska fibrer?

Forskningen om hudmikrobiomet är fortfarande i ett tidigt skede, men vi tar för närvarande små steg för att förstå det bättre. Tarmmikrobiomet påverkar huden och vi vet idag vikten av att balansera din hudmikrobiom. Hudåkommor som akne, eksem och rosacea verkar vara kopplade till mikrobiom obalans (1–5). Ett problem är hur alla produkter vi applicerar på vår hud dagligen påverkar hudens mikrobiomet. 2019, för första gången någonsin, ägnades en vetenskaplig kongress helt och hållet åt hudmikrobiomet och vår Chief Scientific Officer Johanna Gillbro hade förmånen att närvara vid kongressen som ägde rum i Boston. Oron för att rengöra vår hud och applicera hudvård med höga koncentrationer av konserveringsmedel, det vill säga bakteriedödande ämnen, på vår hud togs upp. I april 2019 publicerades en ny artikel av en indisk forskargrupp inom International Microbiology (6) där artikelförfattarna starkt ifrågasätter användningen av hudvårdsprodukter som innehåller en överdriven mängd konserveringsmedel. De tror att detta kan vara en bidragande orsak till den ökande mängden hudåkommor, som akne och eksem, som vi har stött på under de senaste 50 åren.

Citerat från artikeln: Aktuella kosmetiska produkter innehåller orimliga mängder konserveringsmedel som dödar vår egen mikrobiom när de appliceras på huden. Ingen skulle börja dricka desinfektionsmedel varje dag eftersom det är klart vad detta skulle göra med vår tarmmikrobiom. Det är på tiden att vi som samhälle försöker förändra synen på hudvård.

Man kan förvänta sig att höra mer om detta ämne i framtiden eftersom vi precis öppnar dörren till den bakteriella revolutionen. Det betyder att vi bör börja samarbeta med våra mikroorganismer – istället för att motverka dem. Det är dags att lära känna hudens eget mikrobiom och behandla den väl.