Prev page Next page Back to Blog
Vår guide till retinol - 5 enkla tips
Är du en påläst hudvårdsanvändare har du säkert redan bra koll på retinol – en av de ingredienser som det pratas mest om i hudvårdsvärlden. Är det däremot en ingrediens som du precis upptäckt kommer du säkert snart märka att du plötsligt ser och hör ordet retinol överallt. Det beror på att detta är en av de få ingredienser som sedan länge har använts inom hudvård och som har vetenskapligt bevisad effekt. Vad retinol är, hur den fungerar och vilka resultat du kan förvänta dig tänkte vi dela med oss av i en enkel guide i fem steg.

Men först, det här är vad retinol gör i korthet

  • Stimulerar hudens kollagen- och elastinproduktion
  • Förbättrar hudens struktur vilket kan föryngra hudens utseende
  • Dämpar och reglerar hudens talgproduktion, vilket gör huden mindre oljig
  • Motverkar igentäppta porer och verkar förebyggande och behandlande på akne
  • Reducerar och förebygger pigmentförändringar genom att öka cellförnyelsen

1. Vad är retinol? 

Samlingsnamnet för A-vitamin i hudvård och läkemedel är retinoider. Starkast och mest effektiva är framförallt tretinoin följt av retinol, retinal och olika sorters retinylestrar. Men, det är bara retinol, retinal och retinylestrar som får användas i kosmetiska produkter.

Retinylestrarna, d v s allt som börjar med retinyl i ingredienslistan, är i särklass de mest använda retinoiderna. Anledningen är att de är mest stabila och lämpar sig bäst för traditionell hudvård* eftersom de inte degraderar, dvs tappar i effekt, lika lätt i rumstemperatur. De är emellertid de minst effektiva retinoiderna eftersom de är dubbelt så stora i molekylvikt jämfört med rent vitamin A, alltså det som heter retinol, och kommer därför inte in i huden på samma sätt.

*Traditionell hudvård är vad vi kallar hudvård med lång hållbarhet som kan förvaras i rumstemperatur på grund av olika tillsatser som är där för produkten och inte för hudens bästa.

2. Varför använda retinol?

Retinoider används ofta i hudvård och läkemedel eftersom de är effektiva mot ålderstecken, akne, psoriasis och andra hudtillstånd. Styrkan med just det som heter retinol är att dess molekyler är så pass små att de har möjlighet att penetrera huden och nå vårt mellersta hudlager, dermis, där den stimulerar produktionen av kollagen och elastin. Detta förbättrar och jämnar ut hudstrukturen och ger därför en slätare hud med färre fina linjer och rynkor.

3. Vad menas med att retinol har en vetenskapligt bevisad effekt?

Retinol är en av de mest välstuderade substanserna inom dermatologin och kosmetikaindustrin och ett av få ämnen som faktiskt påvisar effekt på huden i kliniska studier. Retinolens betydelse för huden stod klar redan under första världskriget då man upptäckte att brist på retinol ledde till mycket torr och förhårdnad hud. I slutet av 60-talet lyckades man framställa ämnet på syntetisk väg och de senaste tjugo åren har det använts för att behandla olika hudåkommor som till exempel akne. Det var just när man använde retinol för att behandla akne som man upptäckte de föryngrande egenskaperna hos retinol. Patienter som behandlades fick som en (positiv) bieffekt då det ledde till färre och mindre rynkor och mer elastisk hud.

4. När ska jag använda retinol?

Vi rekommenderar att framförallt använda retinol i hudvårdsprodukter som man applicerar på natten. Retinol är känsligt mot UV-ljus och degraderar snabbt, d v s tappar i effekt, vid exponering för solljus. Detta gäller även för det retinol som naturligt finns i vår hud. Retinol ökar också cellförnyelsen och använder man retinol så rekommenderar vi att man under dagtid från april till september använder solskyddsfaktor 30 till 50 i ansiktet om man ska vistas utomhus (om man bor i Norden).

5. Vad är viktigt att tänka på om jag vill börja använda hudvård med retinol?

Få hudvårdsanvändare vet att retinoider är extremt känsliga och kan tappa effekt över tid om lagringsförhållandena inte är optimala. Enkelt uttryckt kanske du inte får den effekt som din hudvårdsprodukt faktiskt utlovat. Retinol är känsligt för luft och temperatur och förstörs lätt. Köp därför aldrig en kräm med retinol om den är förpackad i en burk då öppnandet och stängandet av locket kommer att reducera retinolets effekt markant. I Skinomes produkter kan vi garantera att retinol-koncentrationen bibehålls tack vare vår kylda logistik-kedja samt att vi ber våra kunder förvara produkten i kylskåp.

Vid användning av retinol ska man alltid vara försiktig. Prova en natt och se hur det känns, och sen prova igen efter 2-3 nätter och fortsätt på detta sätt gärna under 2-3 veckor. Känns det bra kan man börja använda produkten varje natt.

Våra retinolprodukter 


Night Active Retinol
 
Vår Night Active Retinol innehåller hudeget retinol då vårt fokus är att efterlikna hudens naturliga komposition i så stor utsträckning som möjligt. Vi har valt vår koncentration, 0,06 procent, med målet att det ska vara precis lagom för huden och dess funktion för att främja en hälsosam hud. Läs mer om Night Active Retinol.

Night Active Control
Vår Night Active Control innehåller också hudeget retinol då vårt fokus är att efterlikna hudens naturliga komposition i så stor utsträckning som möjligt. I denna formula har vi valt en något högre koncentration, 0,1 procent, då en oljig/kombinationshud är mer tolerant än en torrare hud är. Läs mer om Night Active Control.

SKIN ACADEMY