Våra 5 bästa solskyddstips

De flesta av oss älskar att spendera tid i solen och om vi njuter av solen i rimliga mängder kan det ge oss många hälsofördelar. Men överexponering för UV-strålning kan inte bara orsaka smärtsam rödbränd hud, utan också mer långvariga effekter som för tidigt åldrande av huden och djupa rynkor och bruna fläckar.
Överdrivet solande kan också leda till olika former av hudcancer. För att skydda sig mot de skadliga solstrålarna finns det flera saker man bör tänka på, vi har listat våra 5 bästa solskyddstips!

Nr 1 – Välj rätt solskydd

Välj ett solskydd som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning som har ett medel till högt skydd, dvs SPF 30–50. Solskydd som även skyddar mot UVA-strålning har en UVA-symbol på förpackningen. Se även till att ditt solskydd är vattenfast, på så sätt minskar inte skyddet lika mycket när du badar eller svettas. Utöver detta rekommenderar vi att man väljer ett fotostabilt solskydd vilket innebär att det inte tappar effekt när du befinner dig i solen (läs mer om fotostabila solskyddsfilter här).

Gör din hud en tjänst genom att välja en produkt som inte innehåller parfym. Många parfymer är allergiframkallande ämnen och dess effekter kan intensifieras när de utsätts för direkt solljus.

Nr 2 – Välj rätt solskyddsfaktor

För att få rätt skydd från solens skadliga UV-strålar är det bra att hålla koll på UV-indexet i ens område – beroende på vilken nivå det är på kan man välja ett högre eller lägre solskydd. UV-indexet är en internationell standard som används för att mäta hur intensiva (dvs skadliga) UV-strålarna är på olika platser och tider. Nedan bild visar hur UV-index normalt är i Sverige.

Bildtext: skalan är linjär och ju högre indexvärde desto starkare är UV-strålningen du utsätts för.

Under sommarsäsongen är UV-index i skandinaviska länder vanligtvis mellan 4–7 och under vintern lägre än eller upp till 2. Vid ett lågt UV-index som 2 behöver man inte använda solskyddsmedel, men vid ett högt UV-index mellan 4–7 ökar riskerna för negativa effekter av strålningen och då måste du skydda dig.
Du hittar information om UV-index för ditt område på exempelvis SMHI.

En allmän rekommendation blir att använda ett högt solskydd 30-50 dagligen under sommarhalvåret (april-september) eftersom UV-index är som högst under denna tid.

Nr 3 – Applicering

För att få det skydd som utlovas på förpackningen måste du applicera solskyddet i ett jämnt lager och även återapplicera med jämna mellanrum, särskilt om du har badat eller tränat. Hur ofta det behövs beror på hur aktiv du är och hur mycket produkten gnuggas av, men som regel är det är bra att återapplicera varannan timme och speciellt efter du badat. Nedan är vår rekommendation om hur mycket du behöver applicera för ansikte och kropp:

Kropp

För att vara säker på att man får det skydd som står på förpackningen så gäller det att applicera mer än vad du normalt sett gör. Så mycket som 40 gram bör man applicera på kroppen för att få ett fullgott skydd. Och hur mycket är 40 gram? Det är ungefär lika mycket kräm som får plats i din kupade hand.

Ansikte
När det gäller ansiktet så är det över 1gram solskyddskräm som gäller. De allra flesta av oss tar för lite solskydd för ansiktet så tänk på att du behöver ta betydligt mycket mer än vad som kanske känns lagom för att få den skyddande effekten. Så smörj på ordentligt, hellre för mycket än för lite!

Nr 4 – Håll koll på olika solskyddsfilter  

Det som skyddar i en solkräm är olika typer av filter som brukar delas in i kemiska och fysikaliska filter. Många tillverkade använder kemiska filter eftersom de säljer bättre, de ger nämligen inte den vita kladdiga hinnan på huden som fysikaliska filter ger.

Från ett hudperspektiv kan de fysikaliska filtren titandioxid och zinkoxid vara att föredra eftersom de inte penetrerar huden. Därför är kroppen mindre benägen att reagera på fysikaliska än kemiska filter. Det är bl.a. den låga risken för allergier som gör att fysikaliska filter ofta används för barn och för personer med känslig hud. Den kosmetiska effekten kan dock upplevas som bekymmersam då fysikaliska filter ofta bildar en vit hinna på huden.

Bland kemiska filter kan vissa vara av en äldre modell och bland dessa har man sett en s.k. hormonstörande effekt. Filter av en äldre modell har mindre molekyler och kan därmed penetrera huden och i vissa fall uppmätas i urinet. Läs mer om detta här.

Vårt tips är att välja solskyddsprodukter från europeiska företag, då de ofta använder nyare varianter av UV-filter som oftast är bättre från ett hud- och hälsoperspektiv. FDA, som reglerar användningen av UV-filter i USA, har än så länge inte godkänt flera av de europeiska varianterna och amerikanska företag tenderar därför att fortfarande använda de äldre filtren. Är du intresserad av olika UV-filters miljöpåverkan kan du läsa mer här

Om du vill veta vad som är vad kan du titta efter följande i INCI-listan på produkten:

Namn på kemiska solskydd (INCI): Benzophenone-3 (Oxybenzone), Octylmethoxycinnamate / Ethylhexyl Methoxycinnamate (Octinoxate), Homosalate Trimethylcyclohexyl salicylate) ), Octyl salicylate/Octisalate (Ethylhexyl salicylate) (), Octocrylene (2-ethylhexyl 2-cyano-3,3-diphenylacrylate), Butyl Methoxydibenzoylmethane (Avobenzone), Bis-Ethylhexyoxyphenol Methoxyphenyl Triazine (Tinosorb S), Drometrizole trisiloxane (Mexoryl XL), Ethylene-bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol (Tinosorb M), Ecamsule (Mexoryl SX).

Namn på fysikaliska solskydd (INCI): Titandioxid, zinkoxid

Nr 5 – Klä dig för att skydda!

Kläder är den första försvarslinjen mot solen. Hur påverkar olika klädesplagg hur väl du är skyddad? Här är några grundregler:

  1. Mörka kläder - svart och marinblått, absorberar mer UV-strålar än ljusare färger som vitt och pastellfärger. Till exempel har en vanlig vit t-shirt i bomull ett SPF på endast ca 10.
    Som en tumregel - ju mer intensiv nyansen är, desto bättre skydd kommer kläderna att ge.

  2. Material: Precis som färg kan material och struktur på dina kläder påverka hur väl de skyddar dig mot UV-strålar. Syntetiska och halvsyntetiska fibrer som polyester eller rayon är de bästa valen för solskydd, liksom täta, tunga, tätt vävda tyger som ull, denim eller manchester. I motsatta änden av spektrumet finns lätta tyger (till exempel raffinerad bomull), som tenderar att vara tunnare och låter därmed mer ljus passera igenom. Exempel:
  • Skjorta (jeans) SPF 1700
  • Blus 100% viskos: SPF: 15
  • T-shirt 100% bomull: SPF 10
  1. Storlek: Det är ganska uppenbart att ju mer hud du täcker, desto bättre skyddas du. Det kan vara lätt att glömma att samma sak gäller hattar! De bästa hattarna för solskydd har en bred kant (3 tum eller mer). Glöm inte att använda solglasögon och använd gärna ett par robusta solglasögon med breda glas som täcker ögonen, ögonlocken och så mycket av de omgivande områdena som möjligt.

  2. Lös passform: En skjorta med lös passform ger bättre SPF än en tight.