HUR PÅVERKAS HUDENS MIKROBIOM AV FÄRSK JÄMFÖRT MED TRADITIONELL HUDVÅRD?

Du kanske tycker att det låter skrämmande att vi har massa bakterier på vår hud.. och du är inte ensam. Bakterier har länge dragits med ett skamfilat rykte. Det är en smula ironiskt eftersom de fanns här på jorden långt före oss. I cirka tre miljarder år har de koloniserat planeten – att jämföra med människans moderna historia som börjar för bara tre hundra tusen år sedan.
För ca 10 år sedan började forskare (inklusive vi) få upp ögonen för hudens bakterier (mikrobiom). Det stod klart att de är långt mycket viktigare för vår hud och hudhälsa än man tidigare trott. Man har också fastställt att artrikedomen (mångfalden) av bakterier är viktig för vår hudhälsa. Man har även sett att mångfalden av bakterier minskar när vi åldras 1. En stor artrikedom av mikroorganismer är alltså lika bra för huden som det är för tarmen!
Vår naturliga hudflora skyddar huden mot attacker från skadliga bakterier och virus och kontrollerar vår huds allmänna hudhälsa. De stärker vårt immunförsvar i huden. En störning i balansen mellan olika typer av bakterier som lever på huden kan leda till hudåkommor som akne, rosacea och eksem.
För ca 2 år sedan såg forskare att hudfloran kan störas av antibakteriella konserveringsmedel 2.
Tillsammans med Linköpings universitet och Gutfeeling labs har vi utfört en studie där vi har undersökt hur hudens goda bakterier påverkades vid användning av vår färska hudvård jämfört med traditionell hudvård.
I studien undersökte vi hur bland annat konserveringsmedel påverkar hudfloran. Vi lät 14 personer i åldrarna 23–45 år använda en uppsättning av traditionella produkter, ansiktskräm och rengöringskräm (vi valde bästsäljande hudvårdsprodukter i Sverige) på ena ansiktshalvan och formuleringar utvecklade av oss på Skinome på den andra ansiktshalvan (Rich Emulsion och Mineral Cleanser). Vi tog bakterieprover och mätte alla personers hud med en s.k. Antera 3D-kamera som är speciellt utvecklad för att kunna skanna och mäta huden baserat på olika parametrar som t.ex. rödhet, rynkor, porer, textur/jämnhet, mm. Studien utfördes dubbelblint, vilket betyder att varken vi eller testpersonerna visste om vilken kräm som användes på vilken sida under studiens gång. Efter bara tre veckor såg vi att de färskproducerade produkterna utan konserveringsmedel gav ett ökat antal unika arter av hudfrämjande bakterier i huden samt att samma sida fick en jämnare hudstruktur (10 procentig förbättring) och 14% mindre rödhet jämfört med sidan där den traditionella produkten hade använts.
Referenser
- Kim, H. J. et al. Segregation of age-related skin microbiome characteristics by functionality. Sci. Rep. (2019) doi:10.1038/s41598-019-53266-3.
- Wang Q, Cui S, Zhou L, He K, Song L, Liang H, H. C. Effect of cosmetic chemical preservatives on resident flora isolated from healthy facial skin. J Cosmet Dermatol. (2018).