Our ingredients

On the other hand, we denounce with righteous indignation and dislike men who are so beguiled and demoralized by the charms of pleasure of the moment, so blinded by desire, that they cannot foresee the pain and trouble that are bound to ensue; and equal blame belongs to those who fail in their duty through weakness of will, which is the same as saying through shrinking from toil and pain.

A
ACETYL ETHYLHEXYL POLYHYDROXYSTEARATE
Acetyl Ethylhexyl Polyhydroxystearate är ett vegetabiliskt mjukgörande ämne bestående av modifierade fettsyror. Det ger en bra mjukgörande effekt på huden och stärker hudbarriären.
ACETYL GLUCOSAMINE
Acetyl Glucosamine är en byggsten till hyaluronsyra som naturligt förekommer i vår hud. Det har en fantastisk förmåga att dra till sig vatten och kan binda upp till tusen gånger sin egen vikt av vatten!
ALLANTOIN
I drygt 100 år har Allantoin använts i hudvård för dess uppmjukande, återfuktande och lugnande egenskaper. På grund av dess lugnande effekt används den ofta i produkter ämnade för känslig hy.
ALPHA GLUCAN OLIGOSACCHARIDE
Alpha Glucan Oligosaccharide är ett slags prebiotika som dels stimulerar tillväxten av de goda bakterier som finns på vår hud, dels hämmar de oönskade mikroorganismerna.
AMYLOPECTIN
Amylopectin är en naturlig ingrediens som används som ett hjälpämne för att kapsla in salicylsyra, vilket gör salicylsyran betydligt mildare mot huden jämfört med fri salicylsyra.
AQUA
Vi använder svenskt renat vatten. Vattnet används för att lösa de aktiva ämnena samt de fuktbindande ämnena i produkterna.
ARGININE
Arginine är en naturlig aminosyra som tillsammans med postbiotikan Lactobacillus/Rice Ferment och Maltitol bildar den emulgator som vi använder i Light Emulsion.
AVENA SATIVA KERNEL OIL
Avena Sativa Kernel Oil är detsamma som havreolja. Den innehåller höga halter av endogena/hudegna lipider (linolsyra) som finns naturligt i epidermis och används för att stimulera hudens ceramidproduktion.
B
BIS-DIGLYCERYL POLYACYLADIPATE-2
Bis-Diglyceryl Polyacyladipat-2 är en ingrediens som består av en blandning naturliga fettsyror. Den bildar en struktur på huden som liknar de ämnen som finns naturligt i huden och som bidrar till att stärka hudbarriären.
BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE
Ett bredspektrumorganiskt fotostabilt UV-filter med hög molekylvikt. Detta filter bidrar till produktens höga SPF (UVB-skydd) och bra UVA-skydd.
BISABOLOL
Bisabolol är en ingrediens som har lugnande och antioxidativa egenskaper. Den har även visats kunna minska pigmentering och därmed ljusa upp pigmentfläckar (solfläckar).
C
C10-18 TRIGLYCERIDE
Detta är ett fett som smälter i kontakt med huden och bildar en olja. Eftersom olja löser upp olja har vi tillsatt den i vår Mineral Cleanser för att lösa upp partiklar och föroreningar som har absorberats i hudens talg.
CALCIUM PCA
Kalcium är en hudegen mineral som är mycket viktig för regleringen av hudens mognadsprocess, förnyelse samt barriärfunktion.
CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE
Vanligt förekommande vegetabilisk olja i hudvård som inte täpper till porerna. Den är hudvänlig och har goda mjukgörande egenskaper.
CAPRYLYL CAPRYLATE/CAPRATE
Caprylyl Caprylate/Caprate är en lätt och torr olja som bidrar till att produkten är lätt att smörja ut, att den går in snabbt och lämnar huden med en mjuk och len efterkänsla.
CAPRYLYL GLYCOL
Caprylyl glycol är en ”humectant” dvs en fuktbindande ingrediens som även har visat sig ha svagt konserverande effekt.
CERAMIDE NP
Ceramide NP eller Ceramide III, som den också kallas, är en hudegen lipid som tillsammans med kolesterol bygger upp den lamellära strukturen i stratum corneum (översta hudlagret).
CETEARYL ALCOHOL
Cetearyl Alcohol tillhör gruppen fettalkoholer. De används för att ge en krämigare och rikare konsistens och har en fuktgivande och mjukgörande effekt.
COCO-BETAINE
Coco-betaine är en mild tensid som rengör huden. Den ingår i en blandning med två andra milda tensider som används i vår Mineral Cleanser. Tillsammans rengör de huden från rester av smink och andra produkter samt smuts, partiklar och föroreningar.
COCO-CAPRYLATE/CAPRATE
Coco-Caprylate/Caprate är en lätt och torr olja som vi använder för att den passar en oljig och aknebenägen hud.
COCOGLYCERIDES
En vegetabilisk olja som består av mono-, di- och triglycerider och som används i produkten för att förbättra lösligheten av UV-filtren och ge produkten en lätt och skön applicering.
D
DEHYDROXANTHAN GUM
Dehydroxanthan Gum är en ingrediens vi använder för att bygga upp produktens viskositet eller konsistens samt för att förbättra dess känsla vid användning.
DEXTRIN
Dextrin är en naturlig ingrediens och används som ett hjälpämne för inkapsling av salicylsyra, vilket gör salicylsyran betydligt mildare mot huden jämfört med fri salicylsyra.
DIBUTYL ADIPATE
En olja som framför allt används i solskyddsprodukter för att lösa UV-filtren och ger produkten en bättre skyddande effekt.
DICAPRYLYL CARBONATE
En lätt mjukgörande olja som framför allt används i solskyddsprodukter för att lösa UV-filtren och ge produkten en bättre skyddande effekt.
DIETHYLAMINO HYDROXYBENZOYL HEXYL BENZOATE
Ett organiskt fotostabilt UVA filter med hög molekylvikt som skyddar bra i hela UVA området, även de längre våglängderna.
DIETHYLHEXYL BUTAMIDO TRIAZONE
Ett organiskt fotostabilt UV filter med hög molekylvikt som framför allt skyddar i UVB området. En låg koncentration av detta filter bidrar till produktens höga SPF.
DIISOPROPYL SEBACATE
En olja som framför allt används i solskyddsprodukter för att lösa UV-filtren och ger produkten en bättre skyddande effekt.
E
ECTOIN
Ectoin är en substans som upptäcktes i halofila (= saltälskande) bakterier som lever i extrema miljöer som salta sjöar och öknar.
ERYTHRITOL
Ett naturligt socker som ger huden återfuktning och bevarar fukthalten i huden även i väldigt torra klimat. Det stärker också hudens barriärfunktion.
ETHYL LINOLEATE
Ethyl Linoleate är en stabil form av Linoleic Acid, eller linolsyra på svenska, som är en typ av omega 6 som finns naturligt i vår hud.
ETHYLHEXYL ACETOXYSTEARATE
Detta är ett vegetabiliskt mjukgörande ämne som består av modifierade fettsyror. Det är framtaget för att vara ett mer hållbart och naturligt alternativ till mineraloljor som används i traditionell hudvård.
ETHYLHEXYL TRIAZONE
Ett organiskt fotostabilt UV filter med hög molekylvikt som framför allt skyddar i UVB området. En låg koncentration av detta filter bidrar till produktens höga SPF.
F
G
GLYCERIN
Glycerin har använts sedan urminnes tider och är den vanligaste fuktbindaren som används inom hudvård. Det finns i nästan alla vattenbaserade produkter, speciellt i återfuktande och mjukgörande lotioner och krämer.
GLYCERYL STEARATE
Glyceryl Stearat är en mild hjälpemulgator som hjälper till att stabilisera våra krämer. Tillsammans med emulgatorn Sodium Stearoyl Glutamate och hjälpemulgatorn Stearyl Alcohol bildas en lamellär struktur i krämen.
GLYCINE SOJA OIL
Glycine Soja Oil eller sojabönolja används i råvaran tillsammans med ingrediensen Retinol och är därför med på vår ingredienslista.
H
HORDEUM VULGARE SEED FLOUR
Hordeum Vulgare Seed Flour är stärkelsepartiklar från korn som absorberar överflödig olja och ger en mindre glansig och blank hud och ett jämnare utseende.
HYDROGENATED LECITHIN
Hydrogenated Lecithin är ett milt emulgeringsmedel som håller ihop vatten och olja i en stabil emulsion.
HYDROGENATED VEGETABLE OIL
Vi använder Hydrogenated Vegetable Oil eftersom den effektivt stärker hudbarriären genom att minska vattenavgivningen vilket förbättrar hudens återfuktning.
I
J
JOJOBA ESTERS
Jojoba-estrar har en effektiv mjukgörande och fuktbevarande effekt vilket har visats i vetenskapliga studier. Jojoba-estrar har även en synergistisk/samverkande effekt med Glycerin.
K
KAOLIN
Kaolin är ett av de vanligaste lermineralerna som finns på vår jord. Kaolinet har länge använts både inom medicin, läkemedel och hudvård. Det används mot alltifrån att lindra diarré till att stoppa blödning från sår.
L
LACTIC ACID
Lactic acid är samma sak som mjölksyra. Det är en naturlig del av hudens egna fuktbindare (Natural moisturizing factor, NMF) och bidrar till en ökad återfuktning.
LACTOBACILLUS
Unika levande mjölksyrebakterier (Lactobacillus Reuteri), en probiotika som finns naturligt i kroppen. Den bidrar till att förbättra hudtexturen, minska fina linjer och rynkor samt öka artrikedomen och mångfalden i hudens mikrobiom.
LACTOBACILLUS FERMENT
Lactobacillus Ferment är en typ av postbiotika – ämnen som har tillverkats av mikroorganismer och som bidrar med positiva och bra egenskaper för huden.
LACTOBACILLUS/RICE FERMENT
Detta är en så kallad postbiotika som bildas av fermenterat ris. Tillsammans med Maltitol och Arginine bildas ett unikt och innovativt emulgatorsystem som vi använder i Light Emulsion.
LACTOBIONIC ACID
Lactobionic Acid är en mild syra som vi använder pga dess milt exfolierande egenskaper, en egenskap som gör att den hjälper till att lösa upp och förhindra tilltäppta porer.
LECITHIN
Lecithin är en utmärkt emulgator som hjälper huden att bibehålla och bygga upp en bra skyddande barriär, vilket motverkar att huden blir torr.
M
MALTITOL
Maltitol är en sockeralkohol (som inte ska blandas ihop med vanlig alkohol/etanol) som tillsammans med postbiotikan Lactobacillus/Rice Ferment och Arginin bildar den emulgator som vi använder i Light Emulsion.
N
NIACINAMIDE
Niacinamid är en form av naturligt vitamin B3. Niacinamide är en av de aktiva ingredienserna som det finns flest kliniska studier bakom och det har visats ha många positiva effekter.
O
P
PALMITIC ACID
Palmitic Acid är en naturlig fettsyra som används för dess rengörande egenskaper men även för att bilda emulsionen samt förbättra produktens konsistens.
PHYTOSTEROLS
Phytosterols är växtbaserade steroler med en kemisk struktur som liknar kolesterol som finns naturligt i huden. Phytosterols är lämplig för torr/känslig hud och förbättrar hudbarriären samt hjälper till att mjuka upp huden och bibehålla fukt.
POLYDEXTROSE
Polydextrose är en syntetisk ingrediens och används som ett hjälpämne för inkapsling av salicylsyra, vilket gör salicylsyran betydligt mildare mot huden jämfört med fri salicylsyra.
POLYGLYCERYL-3 DICITRATE/STEARATE
Polyglyceryl-3 Dicitrate/Stearate används som emulgeringsmedel för att blanda och finfördela oljan i vattnet och därmed skapa en stabil emulsion/kräm.
POLYGLYCERYL-6 DICAPRATE
Ett mycket milt och bra rengörande ämne baserat på naturliga oljor. Ämnet har modifierats för att få en ingrediens som rengör och tar bort make-up och smuts på ett skonsamt sätt samtidigt som den bibehåller hudens barriär.
POTASSIUM CETYL PHOSPHATE
Fungerar som en emulgator och hjälpemulgator i produkten och ingår i låga halter. Ämnet förstärker produktens solskyddande egenskaper och kan förbättra produktens återfuktande och mjukgörande egenskaper.
R
RETINOL
Retinol är en av de bäst studerade ingredienserna i kosmetikaindustrin. Det är bland de få ämnen som bevisats i kliniska studier att de påverkar huden. Retinol är en aktiv ingrediens, och den naturliga formen av vitamin A och är mycket fördelaktig för hudens hälsa.
S
SALICYLIC ACID
Salicylic Acid (BHA) som vi använder är en innovativ form av salicylsyra. Salicylsyran är inkapslad i prebiotiskt kostfiberkomplex tillverkat av dextrin, polydextros och amylopektin vilket gör salicylsyran mild mot huden.
SILICA
Silica återfuktar huden och ger en skyddande barriär, samt förstärker skyddseffekten som UV-filtren ger i en solskyddsprodukt. Silican har en hög förmåga att binda olja och vatten, samt reflektera och sprida ljus.
SODIUM COCOYL ISETHIONATE
Sodium Cocoyl Isethionate är en mild tensid som rengör huden. Denna tensid ingår i en blandning av två andra milda tensider som används i vår Mineral Cleanser.
SODIUM HYDROXIDE
Vi använder Sodium hydroxide för att justera pH i krämen. Natrium är ett av de vanligaste mineralerna i huden och hydroxidjoner finns i vanligt vatten.
SODIUM METHYL COCOYL TAURATE
Sodium Methyl Cocoyl Taurate är en mild tensid som rengör huden. Denna tensid ingår i en blandning med två andra milda tensider som används i vår Mineral Cleanser.
SODIUM POLYACRYLOYLDIMETHYL TAURATE
Detta är en polymer som vi använder som gelbildare för att stabilisera emulsionen. Anledningen till att vi behöver denna polymer är för att vi har högt innehåll av elektrolyter (=salter), med calcium och mangan, vilka gör emulsionen instabil.
SODIUM STEAROYL GLUTAMATE
Sodium Stearoyl Glutamate är ett emulgeringsmedel som används för att bilda en emulsion (kräm). Låg koncentration krävs och tillsammans med hjälpemulgeringsmedlen Glyceryl Stearate och Stearyl Alcohol, bildar det en lamellär struktur.
SORBITOL
Sorbitol är ett slags socker som förekommer naturligt i flera frukter och bär. Den har återfuktande egenskaper och är även prebiotisk, dvs kan agera som mat för våra goda bakterier på huden (mikrobiomet).
SORBITOL/SEBACIC ACID COPOLYMER BEHENATE
Ger struktur till produkten och förstärker produktens solskyddande egenskaper samt vattenresistens.
SQUALANE
Squalane har mycket effektiva mjukgörande egenskaper och används i våra produkter för att återuppbygga och stärka hudens skyddande lipidfilm.
STEARIC ACID
Stearinsyra är en naturlig fettsyra som vi använder för att bygga upp rengöringskrämers viskositet dvs dess konsistens, samt bidrar även med rengörande egenskaper.
STEARYL ALCOHOL
Stearyl alkohol har ingenting med alkohol (etanol) att göra, sitt namn till trots. Vi använder ämnet för stabilisera våra krämer och för att det tillsammans med emulgeringsmedlet Sodium Stearoyl Glutamate bildar en lamellär struktur i krämen.
SUNFLOWEROYL METHYLGLUCAMIDE
Sunfloweroyl Methylglucamide är en mycket mild tensid som rengör huden på ett mycket skonsamt sätt, därför passar den väldigt bra i produkter för känslig hud.
T
TITANIUM DIOXIDE (NANO), SILICA
Ett fotostabilt mineralfilter som ger ett bredspektrumskydd, d v s skyddar i både UVA- och UVB-området. Silica fungerar som yttäckning på titandioxiden och gör att den fungerar bra med övriga filter och ämnen i produkten.
TOCOPHEROL
Vitamin E, eller tokoferol, är en antioxidant som används frekvent i hudvård och som har många positiva effekter. Det är en fettlöslig antioxidant som skyddar mot fria radikaler genererade från exempelvis sol eller föroreningar.
U
UREA (KARBAMID)
Urea eller karbamid är del av hudens egna fuktbindare och fungerar som ett återfuktande och barriärstärkande ämne. Karbamid binder vatten och hjälper huden att bevara fukt och att hålla sig mjuk.
V
VEGETABLE OIL
Vi använder renad vegetabilisk olja som ett biologiskt nedbrytbart alternativ till mineralolja som ofta används i traditionell hudvård. Den är effektiv för att minska vattenavgivningen från huden vilket bidrar till att binda fukt i huden.
X
Y
Z
ZINC ASCORBATE
Zink Ascorbate är en aktiv ingrediens som kombinerar zink och askorbinsyra, även känd som vitamin C. C-vitamin är en antioxidant och skyddar huden och förhindrar hudens åldrande.
ZINC GLUCONATE
Zink är det näst vanligaste mineralet eller spårämnet som finns naturligt i människokroppen. Det binder till olika enzymer, till exempel superoxiddismutas, en viktig antioxidant för huden.
ZINC OXIDE (NANO)
Ett fotostabilt mineralfilter som ger ett bredspektrumskydd, d v s skyddar i både UVA- och UVB-området. Det rekommenderas ofta som ett bra skydd för känslig hud.
ZINC PCA
Zink är det näst vanligaste spårämnet som finns naturligt i människokroppen. Det binder till olika enzymer, till exempel superoxiddismutas, en viktig antioxidant för huden.