Prev page Next page Back to Blog
Slow Skincare - En Hållbar Hudvårdsrevolution
Vi har alltid pratat om ”less is more” när det kommer till hudvård. Helt enkelt för att vi anser att detta är det bästa för huden och något som ger långsiktiga resultat. Nu vill vi introducera ett nytt koncept som det börjar pratats om allt mer och som kallas för slow skincare. Här pratar vi hållbarhet inte bara från ett hudperspektiv utan även från ett miljöperspektiv.

Precis som slow fashion, som har uppkommit som en motrörelse till fast fashion*, handlar slow skincare om att investera i produkter som är omsorgsfullt framställda med hjälp av hållbara metoder och noggrant utvalda ingredienser. Denna filosofi betonar användningen av färre, men högkvalitativa produkter för att minska onödig konsumtion och avfall, vilket representerar en hudvård som är både fördelaktig för individen och för vår planet. Detta gäller såklart hela kosmetikaindustrin och inte bara hudvårdsbranschen.

*Fast fashion används för att beskriva klädindustrins baksida av massproduktion och resursanvändning och definieras av låga priser, ständiga nyheter och hög omsättning med fokus på kvantitet istället för kvalitét. Slit och släng enkelt uttryckt!

I likhet med fast fashion, som länge har kritiserats för sina skadliga effekter både på människa och miljö, ser vi nu en parallell rörelse inom skönhetsbranschen som förtjänar uppmärksamhet. Vi vill därför ta chansen att öka medvetenheten om denna rörelse och driva på för en förändring mot det vi tycker är bäst både för huden och vår planet - slow skincare!

Hudvårdsindustrin har länge präglats av många och frekventa produktlanseringar, ofta kopplade till krav på snabb tillväxt och avkastning. Denna hetsiga takt speglar tydligt fast fashion-industrins metoder där massproduktion ofta resulterar i produkter som snabbt blir avfall. Men med en ökad medvetenhet om vår konsumtion och dess effekter, börjar nu en förändring ta form.

Men fokus på slow skincare vill vi uppmuntra till att ta ett steg tillbaka och prioritera kvalitet framför kvantitet. Vi vill uppmuntra till långsiktiga, hållbara lösningar för att uppnå bestående positiva förändringar och resultat i hudens utseende och känsla. Vi förespråkar även produktion i mindre skala och etisk produktion med mänskliga rättigheter och miljöhänsyn i fokus. Alla branscher behöver jobba hårt för att minimera påverkan på miljön och vi tycker att det är fantastiskt att vår passion för vad huden mår bra av även är mycket bättre för vår planet.

Tack vare sociala medier har konsumenter blivit vana vid att se och efterfråga komplexa hudvårdsrutiner med dussintals steg. Men i verkligheten kan långa rutiner vara skadliga för huden. En överanvändning av aktiva ingredienser kan leda till en känslig och reaktiv hud, vilket kan vara svårt att återhämta sig från.

Låt 2023 bli året då vi saktar ner och omvärderar våra hudvårdsrutiner. Och hjälp oss gärna att sprida kunskap om vad huden mår bra av på riktigt. Slow skincare handlar om att njuta av hudvård som är skonsam både för vår hud och vår omvärld.

Låt oss tillsammans driva på för en hållbar hudvårdsrevolution = slow skincare!

Traditionell hudvård vs Slow Skincare – 3 skillnader

KVANTITET VS KVALITET

Traditionell hudvård:

Ständigt nya produkter, nya format och nya mirakelingredienser. Tunga förpackningar som andas ”lyx” och som innehåller flera olika material. Långa rutiner.

Slow Skincare:

Få högkvalitativa produkter med förpackningar som tar hänsyn till både miljön och formuleringarna. Lättare förpackningar, återvunnet material och helst mono-material (d v  s ett material i hela förpackningen så att den lättare kan återvinnas). Minimalistiska rutiner.

OMEDELBARA LÖSNINGAR VS VARAKTIGA EFFEKTER

Traditionell hudvård:

Söker snabba lösningar och resultat för varje hudproblem - alltid i form av en produkt eller en behandling som endast behandlar ytan.

Slow Skincare:

Prioriterar långsiktiga och skonsamma åtgärder som främjar huden och kroppens hälsa på djupet. Fokus på hållbara steg till frisk hud genom ett holistiskt tanke- och tillvägagångssätt.

YTLIG SKÖNHET VS HUDHÄLSA

Traditionell hudvård:

Fokuserar på hudens utseende och eftersträvar (ibland ouppnåeliga) skönhetsideal. Allt kretsar kring skönhetsnormer, att sträva efter perfektion och att inte se bortom ytan.

Slow Skincare:

Betonar hudens hälsa och välbefinnande och att huden både ska kännas bra och se bra ut. Att få en hud som ser bra ut är ofta resultatet av slow skincare då huvudfokus ligger på att få en hälsosam och frisk hud.

SKIN ACADEMY