Prev page Next page Back to Blog
Våra bästa tips för aknebenägen hud

Varför får vi pormaskar och akne?

Hudens produktion av sebum kan orsaka att porerna täpps till, vilket leder till pormaskar och ibland även akne. Det talg som bildas kan också störa den normala mognadsprocessen hos hudens celler (keratinocyterna), dvs deras differentierings- och avfjällningsprocess, vilket ytterligare påverkar risken att porerna täpps till.

När huden producerar för mycket talg och inte fjällar av de döda hudcellerna tillräckligt snabbt kan det ske en ansamling hårsäckarna vilket gör att en propp bildas. Den här proppen kan få hårsäcken att svälla och bilda en vit pormask eller, om proppen är öppen på ytan, bilda en mörk eller svart pormask. En vanlig missuppfattning är att den svarta pormasken beror på att huden är oren och att det svarta är smuts. Detta är inte fallet, utan det är helt enkelt hudens pigment (melanin) som oxideras och blir mörkt när öppna porer kommer i kontakt med luftens syre.

Anledningen till att området runt pormaskarna blir inflammerade är ofta att bakterier och svampar gillar den oljiga miljön runt pormasken och växer till.  Detta kan leda till varbildning och även inflammation i huden runt finnen (papler/pustler).

En blockering eller inflammation som utvecklas djupt nere i talgkörtlarna kan bilda knölar under hudens yta som kallas cystor.

 

Orsaker till pormaskar och akne

Hormonell påverkan

Testosteron eller andra androgena hormoner stimulerar talgkörtlarna att producera mer talg (sebum) än vad som är nödvändigt. Under puberteten sker hormonförändringar hos både killar och tjejer och talgkörteln som är känslig för dessa hormonella förändringar producerar då mer sebum. Oljig hud är därför ett mycket vanligt hudtillstånd under puberteten eller åren därefter, vilket ökar benägenheten att få pormaskar och akne.

Ärftlig påverkan

Det finns vissa belägg för att ärftlighet spelar en stor roll vid utveckling av pormaskar och akne. Om båda föräldrarna har lidit av akne under puberteten så är det troligt att deras barn också kommer att utveckla akne.

Diet och hudvårdsprodukter

Även om huvudorsakerna till aknebenägen hud tenderar att vara hormonella eller ärftliga, så finns det ett par andra faktorer som man har sett kan förvärra symtomen; det gäller framförallt kost och olika hudvårdsprodukter. När det gäller kosten så är mycket individuellt men det finns studier som visar på att vissa livsmedel i kombination med oljig hud ger en ökad risk för akne. Vi rekommenderar dock alltid att man inte enbart förändrar kost utan kombinerar det med en medicinsk behandling om du lider av akne som kräver medicinsk behandling. Detta för att minimera risken för ärrbildning.

Följande faktorer har visat sig förutom ärftliga faktorer påverka aknesymtom.

  • En hög konsumtion av mjölk kan förvärra aknesymtomen. Flera studier visar att det finns en mellan mjölkdrickande och akne (Aghasi et al., 2019; Dai et al., 2018). Däremot har man inte sett samma koppling till ost och yoghurt.
  • En kost som är rik på vissa kolhydrater: Det finns övertygande belägg för att mat med ett högt glykemiskt index (GI) och mjölk kan utlösa akne. Båda är kända för att stimulera androgener (manliga hormoner) som spelar en viktig och bevisad roll i utvecklingen av finnar.
  • Vitamin D: En ny studie visade att 28% av patienterna med akne har brist på vitamin D jämfört med kontrollpersonerna där endast knappt 7 % hade en brist. Ju lägre nivåer av vitamin D försökspersonerna hade desto svårare grad av akne (Singh et al., 2021). Det är däremot oklart om intag av vitamin D rik kost har någon effekt på aknedrabbad hud.
  • Fetare krämer eller komedogena hudvårdsprodukter och smink (främst foundation) kan genom sin ocklusiva förmåga täppa till porer och på detta sätt utlösa akneutbrott

Tips för att inte förvärra din akne

Det är alltid bra att rådgöra med en hudläkare, även för milda och tidiga symtom (för att förhindra att tillståndet blir värre), men det finns visa regler som är bra att följa;

  • Låt bli finnarna – rör eller kläm inte på dem, det ökar risken för förvärrad inflammation och ett än värre tillstånd
  • Om man/du upplever att du har cystor under huden eller om finnarna inte läker normalt eller bildar ärr är det viktigt att du får medicinsk hjälp. Diagnosticerad akne kan kräva medicinsk behandling i form av isotretionin eller annan läkemedelsbehandling. Ärr är tyvärr svårt att göra något åt när det väl har uppkommit och därför är det viktigt att sätta in medicinsk behandling i tid.
  • Använd icke-komedogen makeup, d v s make-up som inte täpper till porerna.
  • Använd icke-komedogen hudvård, d v s hudvård som inte täpper till porerna.
  • Använd solskydd som är utformad för fet och aknebenägen hud. Undvik med fördel hudvård/smink med solskydd under vintermånaderna (i Sverige) – undantag är fjällen (hög höjd) eller när solen reflekteras mot snön.

Tvärt emot vad alla myter påstår hjälper inte tandkräm att torka ut utslag. Det finns inga medicinska bevis som pekar på att de hjälper på något sätt. Faktum är att tandkräm innehåller ämnen som kan irritera och skada huden.

Mer information i Hudbibeln

I Hudbibeln finns mer tips angående kost och aknedrabbad hud.

SKIN ACADEMY