En nybörjarguide till rosacea

Många av er har säkert hört talas om rosacea. Rosacea är en vanlig, kronisk och inflammatorisk hudsjukdom som drabbar över 5 % av världens befolkning. Det är vanligtvis förknippat med rodnad och känslighet, men rosacea är mer komplex än så. Visste du att det finns fyra typer? Vi har listat dem nedan:

  1. Erythematotelangiectatic rosacea (rosacea med rodnad)Detta är den vanligaste. Symtomen är perioder av rodnad i delar, vanligtvis mitten, av ansiktet. Med tiden kan denna kroniska rodnad orsaka att blodkärlen under hudytan förstoras, vilket leder till permanent rodnad (erytem).    

  2. Papulopustulös rosacea (rosacea med finnar) Denna typ innebär en permanent rodnad av huden med sporadiska finnar.

  3. Phymatous rosacea (rosacea med förstorad näsa)Denna typ kännetecknas av förstorade porer och rodnad som leder till en svullen, förstorad näsa.

  4. Okulär rosacea (ögon rosacea)Okulär rosacea resulterar i inflammation i de yttre delarna av ögat, med symtom som en torr känsla, rodnad runt ögonfransarna, ökad tårproduktion och vaglar.  

Om du tror att du har rosacea bör du alltid gå till en hudläkare eller läkare för att få en korrekt diagnos.

Vem påverkar det?  

Rosacea drabbar främst vuxna, både män och kvinnor, vanligtvis i åldrarna 45 till 60 år. Ur ett globalt perspektiv bor majoriteten av de drabbade i norra Europa och är av keltiskt ursprung.

Rosacea påverkar inte bara människor fysiskt utan också mentalt. Ny forskning visar att dess psykosociala påverkan kan vara mycket allvarlig, vilket leder till social ångest och depression. Intressant nog tenderar män att uppleva värre psykologiska effekter än kvinnor.

Varför får du rosacea?  

Den exakta orsaken till rosacea är fortfarande okänd. Genetik verkar spela en roll, vilket innebär att till exempel, om din mamma har rosacea, är det mer sannolikt att du också får det. Rosacea har också ansetts vara kopplat till immunsystemets störningar och ökad nervkänslighet.

Det finns indikationer på att rosaceapatienter har högre nivåer av Demodex-kvalster (en typ av parasit) som lever i huden. Vi har alla ett antal kvalster i huden. De trivs både i sängkläder och hud. Demodexkvalster lever i våra hårsäckar och talgkörtlar. Enligt en teori utlöser deras avföring (bajs) ett inflammatoriskt svar i vår hud.

Det finns också ett medicinskt samband mellan rosacea och autoimmuna sjukdomar som diabetes, celiaki (glutenintolerans) och reumatism.

Hudvårdsvanor kan också vara en orsak till rosacea. En stor studie visade att rengöringsvanor kan påverka uppkomsten och utvecklingen av rosacea. Överrengöring verkade vara en stor riskfaktor. Vi har skrivit en sammanfattad artikel om studien här.   

Psykologisk stress verkar också vara en högt bidragande faktor till rosacea. Faktum är att hudläkare i Sverige rapporterade ett ökat antal rosaceafall under våren 2020, det vill säga under covid19-pandemin. Man tror att orsaken bakom denna ökade förekomst av rosacea beror på högre nivåer av psykologisk stress.

Hur behandlar man rosacea?  

Det finns inget botemedel mot rosacea, men det finns flera behandlingar tillgängliga. Idag behandlas tillståndet ofta med antibiotika och aktuella läkemedel som har antiinflammatoriska egenskaper. Många av dem behöver ordineras av en läkare. De viktigaste behandlingarna är: 

  • Behandlingar som minskar rodnad, till exempel brimonidin och oxymetazolin. Dessa behandlingar minskar blodtillförseln till huden, så att huden inte rodnar så mycket. Brimonidin används också i ögondroppar för att behandla okulär rosacea..  
  • Läkemedel mot acne, till exempel azelainsyra och tretinoin. De används för att behandla papulopustulös rosacea. Exakt hur dessa ämnen fungerar är inte helt förstått, men man tror att deras antiinflammatoriska egenskaper hjälper till att minska inflammationen som orsakas av rosacea..   
  • Antibiotika till exempel metronidazol och tetracykliner. Det är inte känt exakt varför antibiotika påverkar rosacea, men en möjlig förklaring är att antibiotika dödar bakterietillväxt i huden som potentiellt kan orsakas av kvalsters avföring.
  • Ivermektin, en insekticid som dödar Demodex-kvalster, är en av de nyare behandlingarna för rosacea. 

Referenser 

Gillbro, J. (2019) Hudbibeln. Stockholm, Bookmark förlag. 

Steinhoff, M., Schauber, J. & Leyden, J.J. (2013) New insights into rosacea  Dermatology. [Online] 69 (6), S15–S26. Available from: doi:10.1016/j.jaad.2013.04.045. 

Li, G., Wang, B., Zhao, Z., Shi, W., et al. (2020) Excessive cleansing: an underestimating risk factor of rosacea in Chinese population. Archives of Dermatological Research. [Online] Available from: doi:10.1007/s00403-020-02095-w. 

Van Zuuren, E.J., Fedorowicz, Z., Carter, B., Van Der Linden, M.M., et al. (2015) Interventions for rosacea. Cochrane Database of Systematic Reviews. [Online] Available from: doi:10.1002/14651858.cd003262.pub5. 

Gillbro, J.M., Lundahl, M., Westman, M., Baral, R., et al. (2015) Structural activity relationship analysis (SAR) andin vitrotesting reveal the anti-ageing potential activity of acetyl aspartic acid. International Journal of Cosmetic Science. [Online] 3715–20. Available from: doi:10.1111/ics.12253.