Prev page Next page Back to Blog
Hudens åldrande - spelar våra bakterier en avgörande roll?
Precis som allt annat på vår kropp så förändras huden när vi åldras. Det här beror bland annat på att kollagennivåerna i huden går ner vilket gör att huden blir mindre spänstig och fina linjer och så småningom rynkor dyker upp. Otroligt spännande ny forskning, både från oss på Skinome och andra forskningsteam, påvisar en koppling mellan vårt hudmikrobiom och hudens åldrande. Hur kan vi ta hand om våra goda bakterier så att huden åldras på ett så hälsosamt sätt som möjligt?

Förutom att huden mister i spänst när vi åldras så minskar hudens oljeproduktion och det är vanligt att den blir lite torrare. Våra pigmentceller påverkas också och vi får ofta en lite ojämnare hudton och pigmentfläckar.  Dessa förändringar kan upplevas jobbiga och en hel industri fokuserar på att få oss att kämpa emot tecken på att vi åldras, men, tänk på att det är en lyx att få bli äldre! Det är ett privilegium som inte alla får. Trots detta så vill nog de flesta av oss må och se så bra ut som vi kan, oavsett vilken ålder vi har och det finns ett flertal faktorer vi kan påverka när det kommer till huden.  

Vissa märker hudens förändring mer än andra och detta beror helt enkelt på det vi brukar kalla intrinsiska (inomstående) faktorer och extrinsiska (utomstående) faktorer.  

De inomstående faktorerna handlar om genetik och de utomstående faktorerna handlar om hur vi behandlar vår hud genom livet.

En av grundpelarna i Skinomes syn på huden och hur vi bäst tar hand om den baseras på vår kunskap om vårt hudmikrobiom, vilket består av de goda bakterier, virus och svampar som lever på vår hud och som ligger till grund för vår hudhälsa. Otroligt spännande är att det även verkar finnas en koppling mellan hudhälsan när det kommer till hudens åldrande och vårt mikrobiom. Fler och fler studier visar nämligen att hudens åldrande är relaterat till förändringar i hudens mikrobiom (vår hudflora).

Professor Elisabeth Grice med team vid universitetet i Pennsylvania gjorde 2019 den intressanta upptäckten att en viss sorts bakterier är kopplade till hudens föryngring. Många av hudens bakterier är nämligen viktiga ”fabriker” som tillverkar näringsämnen, vitaminer och lipider som är avgörande för vår hudhälsa och vi vet att många av dessa processer minskar när huden åldras.  

Professor Grice med team upptäckte att bakterier som är kopplade till en yngre hud bidrar till och är viktiga för lipid- och ceramidproduktionen.  Tidigare studier visar att just lipid- och ceramidkoncentrationen i huden går ner med upp emot 30% i huden under åldringsprocessen. Grices studie ger förklaringen att de bakterier som hjälper till med ceramidproduktionen i huden minskar när vi åldras. 

I en annan färsk studie från 2022 visar amerikanska och kinesiska forskare att det är hudbakterien S. epidermidis som producerar ceramider i huden och därmed står för en viktig del av hudens barriärfunktion. Hudbarriären är hudens yttersta skikt som är viktigt för att stänga ute smuts, föroreningar och dåliga bakterier och som ”låser in” fukten i huden och en intakt hudbarriär är avgörande för vår hudhälsa. S. epidermidis är en bakterie som vi och andra speciellt tittar på om man kan tillsätta i huden genom hudkräm för att minska takten på åldringsprocessen. Grice med team såg även att det finns bakterier som är ansvariga även för pigmentering, hudens hållfasthet, elasticitet och rynkbildning. 

I ytterligare en ny studie, även den från 2022, jämförde man huden i olika åldersgrupper, kvinnor mellan 19–28 år samt 60–63 år. I studien såg man bland annat att de yngre kvinnorna hade fler lactobaciller (mjölksyrabakterier) i huden jämfört med de äldre kvinnorna. Detta är såklart intressant med tanke på probiotika i hudvård då just mjölksyrebakterier är något vi kan inkludera i hudvård. 

Forskare studerar just nu om man kan tillsätta de bakterier som vi har fler av när vi är unga för att på så sätt motverka och sakta ner hudens åldrande. Vi vet redan att vårt hudmikrobiom är otroligt viktigt för vår hudhälsa som helhet men det är mycket intressant att fler vetenskapliga studier nu även fokuserar på att förstå kopplingen mellan hudens åldrande och vårt mikrobiom.

Hur kan man påverka hudens mikrobiom och därmed kanske hudens åldrande?

Mikrobiomstödjande hudvård

I våra egna studier i samarbete med Linköpings universitet har vi sett att mångfalden av bakterier ökar i huden när man byter till konserveringsmedelsfri hudvård. Detta skedde efter en månads användning vilket ledde till mindre irriterad och röd hud men även slätare hud. Slutsatsen är att ett mikrobiom i balans, som inte störs av bland annat konserveringsmedel från hudvården, leder till bättre hudhälsa med en förbättrad hudton och slätare hud.

Probiotika i hudvård

Ett relativt nytt område inom hudvård fokuserar på att inkludera levande bakterier, så kallad probiotika, i produkten. Men det som inte många hudvårdskonsumenter vet är att det är mycket ovanligt att det finns ”riktig” probiotika i hudvård, d v s bakterier som är vid liv, även om det står probiotika på förpackningen. Endast 1% av alla hudvårdsprodukter som marknadsförs som probiotika innehåller verkligen levande bakterier. Istället är det ingredienser som pre- och postbiotika, som inte är levande bakterier. Detta tycker vi är vilseledande men tyvärr finns inget regelverk som reglerar hur man kommunicerar kring just olika typer av biotika.  

Levande bakterierna kan bara överleva i helt vattenfria formuleringar (alltså i oljelösningar). I dagsläget är det bara en handfull produkter på den europeiska marknaden som håller vad de lovar och innehåller levande bakterier. 

Fungerar då probiotika verkligen och finns det fördelar med att applicera levande bakterier på huden? Ja, fler och fler studier pekar i denna riktning. Även våra egna studier visar positiva effekter som bland annat ökad återfuktning, bättre textur och mindre fina linjer efter användning av levande mjölksyrabakterier på huden.   

Detta har gjort att vi till hösten lanserar vårt första nattkoncentrat med probiotika, något vi kommer att berätta mer om inom kort!  

Referenser

Kim, H. J. et al. Segregation of age-related skin microbiome characteristics by functionality. Sci. Rep. (2019) doi:10.1038/s41598-019-53266-3.

Shibagaki, N. et al. Aging-related changes in the diversity of women’s skin microbiomes associated with oral bacteria. Sci. Rep. (2017) doi:10.1038/s41598-017-10834-9.

Hye-Jin Kim, Han Na Oh, Taehun Park, Hanbyul Kim, Hyun Gee Lee, W. J. S. Aged related human skin microbiome and mycobiome in Korean women. Sci. Rep. (2022).

Yue Zheng 1, Rachelle L Hunt 1, Amer E Villaruz 1, Emilie L Fisher 1, Ryan Liu 1, Qian Liu 2, Gordon Y C Cheung 1, Min Li 2, M. O. 3. Commensal Staphylococcus epidermidis contributes to skin barrier homeostasis by generating protective ceramides. Cell Host Microbe (2022).

Marhuenda-Muñoz M Hurtado-Barroso S, T.-R. A. L.-R. R. A review of factors that affect carotenoid concentrations in human plasma differences between Mediterranean and Northern diets. Eur J Clin Nutr. (2018).

Danby, F. W. Nutrition and aging skin: Sugar and glycation. Clin. Dermatol. (2010) doi:10.1016/j.clindermatol.2010.03.018.

SKIN ACADEMY