Prev page Next page Back to Blog
Färsk vs traditionell hudvård - vad är vad?
Under alltför lång tid har det egentligen bara funnits ett alternativ på hudvårdsmarknaden, nämligen det vi på Skinome kallar traditionell hudvård. Det är den hudvård du hittar på butikshyllor och i nätbutiker idag. Den traditionella hudvården innehåller ofta så mycket konserveringsmedel så att produkterna håller i minst 30 månader - det vill säga 2,5 år! Det här gynnar såklart tillverkare, återförsäljare och, för all del, även oss konsumenter (det kan ju ses som praktiskt att kunna ha en produkt stående i månader i rumstemperatur utan att den förändras). Men frågan är hur bra det här är för huden? Inte alls, säger vi – och även nya studier och ny forskning på området. Till och med är det så illa att stora mängder konserveringsmedel kan vara skadligt för huden.

Problemen med traditionell hudvård är två

Det vi kallar traditionell hudvård har en sak gemensamt – det är hudvård som innehåller konserveringsmedel och andra tillsatser som finns där för att trolla bort oönskad lukt och färg samt få till den rätta känslan när man använder produkten. Den främsta anledningen till att konserveringsmedel har blivit en huvudingrediens i dagens hudvård är för att det ökar hållbarheten på produkten. Konserveringsmedel förhindrar att det sker en tillväxt, alltså mögel, i krämen som orsakas av dåliga bakterier som krämerna kommer i kontakt med när de exponeras för till exempel vatten, luft eller helt enkelt våra händer.

Konserveringsmedel tillsätts därför i hudvårdskrämen enbart för produktens skull och för att minska kostnaderna för producenterna. En längre hållbarhet gör att tillverkarna kan producera stora volymer (för att det är billigare) och sedan förvara det på lager under lång tid. När det sedan skickas till återförsäljare och butiker kan produkterna förvaras på hyllor i rumstemperatur och under starkt ljus. Detta gör det enkelt för tillverkare och återförsäljare att hantera produkterna men är det bra för huden? Nej, knappast.

1. Den traditionella hudvården stör hudens mikrobiom

Nyligen upptäckte forskare att huden är hem åt triljontals mikroorganismer – bakterier, virus och svampar - som alla är där och arbetar hårt för en god hudhälsa. Denna sammansättning av mikroorganismer på huden kallas hudmikrobiomet, det är alltså hudens egen goda bakterieflora. Forskare tror att ett hudmikrobiom i obalans kan vara anledningen till olika hudåkommor så som akne, rosacea och eksem. Så vad har detta med konserveringsmedel i hudvårdsprodukter att göra? Jo, konserveringsmedel dödar de ”dåliga” bakterierna som kan komma in i din hudvårdskräm. Tyvärr påverkar de även dina goda hudbakterier när du smörjer in dig med en traditionell hudvårdskräm vilket gör att du kan rubba balansen i hudmikrobiomet. På lång sikt kan det påverka din hudhälsa negativt då konserveringsmedlet tyvärr inte kan skilja på dåliga och goda bakterier och din huds mikrobiom kan därmed försättas i obalans.

2. Traditionell hudvård säkerställer ej effektiviteten av aktiva ingredienser

Många gånger innehåller traditionell hudvård även aktiva ingredienser, som t.ex. Retinol eller vitamin C. Vår grundare, Dr Johanna Gillbro, har forskat på och utvecklat nya aktiva ingredienser och noterade redan för flera år sedan att många aktiva ingredienser påverkas av luft och värme i den grad att de degraderar. De tappar alltså i verkningsgrad, de blir mindre effektiva, när de utsätts för det. Detta innebär att hudvårdsprodukter med aktiva ingredienser blir mindre verksamma över tid och om de utsätts för ljus, luft eller rumstemperatur, som tex när den står på hyllan i hudvårdsbutiken under starka, varma lampor, när du öppnar och stänger burken eller förvarar den i ett varmt badrumsskåp. Så även om produkten från början innehöll en aktiv ingrediens är det stor risk att den har degraderat och inte längre är verksam. Visst kan man försöka stabilisera de aktiva substanserna med ännu mer tillsatser, men många av dessa stabilisatorer är varken bra för din hud eller vår miljö.

Så, vad är då fördelarna med färsk hudvård?

Det faktum att den traditionella hudvården både stör hudens mikrobiom och dessutom inte håller vad den lovar på förpackningen, blev anledningen till att vi på Skinome skapade ett alternativ till den traditionella hudvården, nämligen färsk hudvård. Färsk hudvård handlar om att sätta hudens bästa först. Inte om vad som är bäst för fabriken eller hållbarheten på butikshyllan.

Våra produkter har kortare hållbarhet och vi tillverkar dem i små volymer i Sverige. Direkt efter att produkterna tillverkats, förvaras de i kylrum innan de transporteras hem till dig. Detta är vi först i världen med, något vi är otroligt stolta över. Detta nya förhållningssätt till hudvård vad gäller tillverkning, förvaring, lagerhållning, logistik och försäljning gör det möjligt att utveckla mikrobiomvänlig och effektiv hudvård.

Våra produkter innehåller inga onödiga tillsatser som parfymer eller färgämnen och istället för att använda stora mängder konserveringsmedel konserveras dem genom vår gediget utvecklade metod med minimalt med anti-mikrobiella ingredienser. 

Varför ska du välja färsk hudvård?

1. För att din hud mår bra av det! Vi tror på kraften av våra goda bakterier på huden och produkterna är utvecklade för att stärka vår huds naturliga mikrobiom. Genom att minimera mängden tillsatser och konserveringsmedel, kan vi balansera hudens mikrobiom och därmed verka för en friskare hud.

2. För att de aktiva ingredienserna har effekt! Genom att ha kortare hållbarhet och att förvara produkterna kylt direkt efter produktion, kan vi behålla effekten av de aktiva ingredienserna, så att du får den effekt som förväntas av produkterna. (Vi rekommenderar även att du håller produkterna kylt under användningsperioden, helt enkelt för bäst effekt. Då vet vi att vi inte lovar något som våra produkter inte kan hålla.

Välkommen till den färska revolutionen!