Prev page Next page Back to Blog
Våra bästa tips för oljig hud
Oljig hud kännetecknas av att den producerar mer sebum eller talg vilket gör att den lätt blir oljig. Du känner lättast igen en oljig hud genom att den är blankare och har förstorade och mer synliga porer. Den oljigare huden upplevs även som lite tjockare och har mindre synliga blodkärl. En vanlig konsekvens av oljig hud är tydliga pormaskar eller finnar som kan leda till akne, speciellt när hudens talgkörtlar producerar mer sebum än vad porerna kan hantera.

Vad orsakar oljig hud?

Oljig hud är vanligt förekommande, speciellt hos män eller under yngre perioder av livet, som under puberteten. Även om det är vanligast hos yngre kan man ha oljig hud upp till 60-årsåldern eller ännu äldre.

Oljig hud beror på överstimulerade talgkörtlar. Körtlarna stimuleras främst av det manliga könshormonet testosteron vilket gör att oljig hud är vanligare hos män, även om oljig hud förekommer hos båda könen. Mängden talgkörtlar är fler i ansiktet än på resten av kroppen, speciellt i den synliga T-zonen som utgörs av panna, näsa och haka. Därför är oljig hud mest framträdande i dessa partier.

Oljig hud hos män och kvinnor

Huden hos män är ofta fetare och mindre torr jämfört med kvinnors hud. Det beror framförallt på mäns högre nivåer av testosteron som stimulerar talgkörtlarna att producera mer talg eller sebum vilket gör att huden blir mer oljig och inte lika torr.

Hos kvinnor med oljig hud har man sett att sebumproduktionen förändras under menstruationscykeln, vilket troligen beror på förändrade hormonnivåer under cykeln.  Sebumproduktionen ökar veckan före och under menstruationsveckan medan den är lägst under andra veckan i menstruationscykeln. Den ökade produktionen kan öka benägenheten att få tilltäppta porer som i slutändan kan bli akne. Hos kvinnor med normal eller torr hud har motsvarande förändringar i talgproduktionen under menstruationscykeln inte setts.

Är det bra att ha oljig hud?

Det skyddande lagret av sebum, som kännetecknar en oljig hud, är normalt bra för huden. Lipiderna som finns i sebum är hudens egen utvalda kombination av oljor och fetter som motverkar att huden blir torr samtidigt som den ger den ett bra skydd. Förutom en minskad torrhet och ökad återfuktning så finns det även ett samband mellan ett högt sebuminnehåll i huden och färre rynkor!

Oljig hud kräver inte mer rengöring

En vanlig missuppfattning när det gäller oljig hud är att den är mer oren och därför har behov av en ökad rengöring. Detta är tyvärr ingenting annat än en seglivad myt. Har man oljig hud eller problem med finnar ska man inte tvätta sig mer eller använda starkare rengöringsprodukter. En genomgång av publicerade vetenskapliga studier hur rengöring påverkar akne, studier där sammanlagt 671 testpersoner har ingått, har inte kunnat visa att rengöring i någon form har lett till förbättringar av den aknedrabbade huden.

Vilken hudvård fungerar bäst för oljig hud?

En bra hudvård för oljig/kombinations hud verkar på flera olika sätt som gemensamt motverkar risken för att den oljiga huden får tilltäppta porer, finnar och akne. Innehållsämnena ska

  • Vara icke-komedogena
  • Reglera talgproduktion och minska mängden sebum
  • Förbättra mognadsprocessen och skynda på avfjällningen av hudens celler (keratinocyterna) vilket minskar risken för att porerna täpps till.
  • Minska inflammation och irritation
  • Reglera porstorlek
  • Återfukta och vårda, d v s bidra till en frisk och hälsosam hud i balans
Hudtillstånd

Våra produkter för oljig hud

I vårt trio kit Balance My Skin Trio erbjuder vi en minimalistisk och effektiv rutin för oljig och/eller aknebenägen hud. Följande produkter igår i denna rutin: 

UPPTÄCK MER
SKIN ACADEMY