Prev page Next page Back to Blog
Tre myter om talg - ett vetenskapligt perspektiv
Det finns mycket information och många myter om talg som kan göra att man lätt blir förvirrad om dess huvudsakliga funktioner och dess faktiska roll för vår hudhälsa. Det är inte heller ovanligt att den tillgängliga informationen är motsägelsefull, vilket gör det ännu svårare att förstå hur vi ska tänka när det kommer till våra hudvårdsrutiner. I den här artikeln tar vi en närmare titt på talgets huvudfunktioner för hudens hälsa och utforskar de viktigaste sanningarna och myterna ur en vetenskaplig synvinkel.

Vad är talg och behöver vi det verkligen?

Talg är en komplex blandning av lipider som produceras av talgkörtlarna, som är ett viktigt endokrint organ* som ligger i hudens läderhud. Talgens huvudsakliga funktioner antas vara skydd mot vattenförlust att det är viktigt för att naturligt återfukta huden samt antimikrobiellt skydd. När vi nu har diskuterat talgets viktiga roll är det dags att gå igenom några viktiga missuppfattningar och sanningar om talg.

Sebum leder till oljig hud.

Det är viktigt att understryka att förekomsten av talg i sig själv inte är lika med fet hud, men situationer där överdimensionerade talgkörtlar producerar för stora mängder talg kan leda till att huden blir fet. Även om det inte finns någon tydlig förklaring till varför vissa användare är mer benägna till överproduktion av talg än andra, vill vi notera några faktorer som tros öka risken för utveckling av fet hud.

Enligt forskarna Endly och Miller (2017) är män mer benägna att producera mer talg på grund av högre testosteronnivåer i kroppen. Men det kan faktiskt vara ganska bra att ha mer talgproduktion. Den skyddar huden från att torka ut, och män som normalt har fetare hud jämfört med kvinnor har mindre problem med torr hud och känslighet.

Den hormonella aspekten av talgproduktionen är ett intressant fenomen, där talgproduktionen minskar med åldern när hormonnivåerna också minskar. Flera studier rapporterar också att talgproduktionsnivåerna kan variera beroende på olika miljöer och årstider, t.ex. kan den vara högre under sommar- och vårsäsongen samt i mer fuktiga miljöer. Kost är en annan viktig faktor att ta hänsyn till. Vi vill hänvisa till den forskning som forskaren Fulton och hans team utvecklade, där 5 manliga frivilliga fick i sig två chokladkakor dagligen under en månadsperiod. Även om forskarna inte drog slutsatsen att det fanns en signifikant korrelation mellan fett och talgproduktion, observerades i slutet av experimentet den insamlade talgökningen hos 3 av 5 frivilliga, vilket tyder på att maten kan påverka produktionsprocesserna i talgkörtlarna. Vidare tyder kliniska studier också på att vissa produktklasser som mjölk och mejeriprodukter, mättade fetter och hyperglykemiska kolhydrater påverkar utvecklingen av akne, och därför rekommenderas en kost som är rik på grönsaker och fiskprodukter.

Sebum är ansvarig för utvecklingen av olika hudtillstånd, till exempel akne.

Situationer då talgkörtlarna är överstimulerade och producerar mer talg än vad porerna kan hantera kan faktiskt leda till olika hudtillstånd, såsom tidigare nämnd oljighet i huden, täppta porer och kan i slutändan leda till akneutbrott. Om oönskade hudtillstånd utvecklas kan talgöverproduktionen tämjas genom att använda kosmetiska produkter som innehåller ingredienser som niacinamid, zink eller organiska syror. En undersökning utvecklad av Andrade och forskargruppen (2018) visade hur applicering av aktiva ingredienser påverkar aknebenägen hud. Under deras studie applicerades en kosmetisk formulering (bestående av niacinamid, pyridoxin tris-hexyldecanoat och zink-PCA) under en sexveckorsperiod, två gånger om dagen på 16 studiedeltagares hud (panna, malar och hakregioner) vilket resulterade i 60 % minskning av akne-lesioner; trots detta minskade de applicerade produkterna inte hudens barriärfunktioner.

Östrogen och vitamin A har också visat positiva resultat när det gäller att kontrollera talgproduktionen. Innan vi går igenom talgvårdsvänliga ingredienser från Skinomes produktlinje vill vi understryka att varje persons hudfall är unikt och att alla behandlingsmetoder för hudtillstånd därför måste diskuteras och noggrant utvärderas med kliniker innan de anpassas.

Skinomes produkter innehåller tidigare nämnda ingredienser som stödjer huden med att kontrollera talgproduktionen, till exempel finns den organiska laktobionsyran eller så kallad PHA-syra i Skinomes Light emulsion och Night Active Control. Niacinamid som är en form av vitamin B3 finns också i flera av våra produkter, till exempel Light emulsion, Mineral cleanser, Night Active, Night active Retinol, och det har visat sig vara en effektiv ingrediens för att förbättra barriärfunktionerna, minska rynkor och talgproduktion, hyperpigmenteringskontroll och en allmän förbättring för aknehud. Slutligen ingår Zink Ascorbate (vitamin C) och Zinc PCA, som är kända för sina antimikrobiella och antioxidativa egenskaper, i våra produkter Night Active och Night Active Retinol samt i Rich emulsion.

Det är en vanlig myt att du måste ta bort talg.

Även om överdriven tvättning och aggressiv rengöring till en början kan tyckas vara ett intuitivt steg för att avlägsna överflödigt talg, visar forskningsdata att detta kan avlägsna lipider från hudens yttersta lager, vilket leder till att huden torkar ut och därmed avsevärt påverkar de barriärfunktioner som lipiderna säkerställer för huden. Forskningsstudier med djurmodeller har visat att det finns en koppling mellan avvikelser i hud och päls och vissa störningar i ytlipidbanorna. I en studie rapporterades till exempel att KO av melanocortin-5-receptorn (MC5-R) resulterade i allvarliga defekter i vattenavstötning och termoreglering på grund av minskad produktion av talgfetter. Sammanfattningsvis är talg viktigt för vårt hudförsvar och aggressiva hudbehandlingsmetoder eller rengöring kan påverka hudens tillstånd negativt och orsaka torrhet, känslighet eller till och med rosacea.

Skinome-produkter visar förbättringar av aknebenägen hud i en studie från 2021.

Om du producerar för mycket talg och får finnar eller täppta porer med jämna mellanrum rekommenderar vi att du kontrollerar den överdrivna talgproduktionen. Du kan börja med att använda Light emulsion dag och natt och rengöra huden endast på kvällen med en mineralisk rengöring. Vid behov kan du tillsätta Night active Control som ett koncentrat i Light Emulsion som en nattbehandling.

Kombinationen av Light emulsion, Night active Control och Mineral Cleanser har visat sig vara mycket effektiv för acnebenägen hud. I november 2021 genomförde Skinome en studie som omfattade 15 deltagare som representerade åldersgruppen 23 - 43 år. Deltagarna i studien hade fet, kombinerad och aknebenägen hud, och två tredjedelar av försökspersonerna hade även känslig hud. Under studien använde deltagarna Light Emulsion och Night Active Control, och behandlingsresultaten utvärderades efter fyra veckor. Deltagarnas självutvärderingsformulär visade att deras hud kändes mindre oljig när de använde Skinome-produkterna. Utvärderingen av utvärderaren visade att deltagarna i studien hade 75 % färre aknepapler/pustler, 25 % färre röda finnar och 40 % färre röda områden. Slutligen visade en instrumentell analys med en Antera 3D-kamera att huden efter fyra veckors testperiod var mindre pigmenterad, slätare och hade färre ojämnheter samt en förbättrad hudrodnad.

Night Active Control

Vår Night Active Control innehåller hudens endogena retinol eftersom vårt fokus är att efterlikna hudens naturliga sammansättning så mycket som möjligt. I denna formula har vi valt en något högre koncentration, 0,1 %, eftersom fet/kombinerad hud är mer tolerant än vad torrare hud är. 

Light Emulsion

Vår Light Emulsion är en ultralätt gelemulsion och innehåller ämnen som minskar talgproduktionen och reglerar mognadsprocessen hos hudens keratinocyter, vilket hjälper till att öppna porerna och minskar risken för att de blir täppta och irriterade. Den lätta emulsionsformeln har en lätt konsistens och blandningen av oljor är utvald för att passa fetare hud som är aknebenägen.

Mineral cleanser

Vår Mineral Cleanser är en rengöringscreme som effektivt tar bort smuts utan att torka ut huden. Den är effektiv men ändå mikrobiovänlig, eftersom den inte innehåller några ingredienser som kan störa hudens goda bakterier som behövs för att huden ska vara i balans. Bland de aktiva ingredienserna finns postbiotika från Lactobacillus ferment, som hjälper till att binda vatten i huden för ökad återfuktning, och för en mild utjämnande effekt använder vi lågdos BHA-syra (0,25 %) som hjälper till att ta bort döda hudceller och minska porstorleken.

* Endokrint organ: ett organ som utvecklar hormoner och släpper ut dem i blodomloppet så att de kan spridas till olika vävnader och organ.

Referenser

Andrade, J., L. Wagemaker, T., Mercurio, D., & B. G. Maia Campos, P. (2018). Benefits of a dermocosmetic formulation with vitamins B3 and a B6 derivative combined with zinc-PCA for mild inflammatory acne and acne-prone skin. Jornal De Investigação Biomédica E Biofarmacêutica (Em Linha), 15(2), 214-223.


Pappas Apostolos (2009) Epidermal surface lipids, Dermato-Endocrinology, 1:2, 72-76, DOI: 10.4161/derm.1.2.7811


Chen W, Kelly MA, Opitz-Araya X, Thomas RE, Low MJ, Cone RD. Exocrine gland dysfunction in MC5-R-deficient mice: Evidence for coordinated regulation of exocrine gland function by melanocortin peptides. Cell 1997; 91:789-98.
Definition of endocrine system—NCI Dictionary of Cancer Terms—National Cancer Institute (nciglobal,ncienterprise). (2011, February 2). [NciAppModulePage]. https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/endocrine-system


Endly, D., & Miller, R. (2017). Oily Skin: A review of Treatment Options. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, 10(8), 49-55.
Fulton JE Jr, Plewig G, Kligman AM: Effect of chocolate on acne vulgaris. JAMA 1969; 210: 2071–2074.


Gillbro Johanna. The Scandinavian Skincare Bible. 2020. Scribe Publications. ISBN: 9781912854943


Melnik BC. Linking diet to acne metabolomics, inflammation, and comedogenesis: an update. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015 Jul 15;8:371-88. doi: 10.2147/CCID.S69135. PMID: 26203267; PMCID: PMC4507494.


Passi S, De Pità O, Puddu P, Littarru GP: Lipophilic antioxidants in human sebum and aging. Free Radic Res 2002; 36: 471–477.


Picardo M, Ottaviani M, Camera E, Mastrofrancesco A. Sebaceous gland lipids. Dermatoendocrinol. 2009 Mar;1(2):68-71. doi: 10.4161/derm.1.2.8472. PMID: 20224686; PMCID: PMC2835893.


Sakuma TH, Maibach HI. Oily skin: an overview. Skin Pharmacol Physiol. 2012;25(5):227-35. doi: 10.1159/000338978. Epub 2012 Jun 20. PMID: 22722766.


Skinome NAC Acne study, conducted November 2021.