Prev page Next page Back to Blog
5 myter om mäns hud och hudvård

När det kommer till hudvård är det lätt att gå vilse i informationsdjungeln och det kan vara svårt att veta vad som är sant och vad som bara är en myt, mäns hudvård är inget undantag. Skinomes två hudexperter, Dr Johanna Gillbro och Ulf Åkerström, kommer därför att gå igenom 5 av de vanligaste myterna och missuppfattningarna när det kommer till mäns hudvård. Förhoppningsvis kommer detta att hjälpa dig att förstå hur du kan få bättre hudhälsa.

1. "Män behöver inte en speciell rengöringsprodukt
– vanlig tvål är tillräckligt bra"

Förklaring: Det korta svaret är att detta är en myt. Tvål kan innehålla ingredienser som är hårda mot huden och inte är lämpliga för någons hud. Precis som kvinnor bör män använda en rengöringsprodukt som är mild och skonsam mot huden i ansiktet. Det finns absolut skillnader mellan mäns och kvinnors hud. Till exempel så producerar mäns hud ofta något mer talg och är vanligtvis tjockare och mindre känslig jämfört med kvinnors hud. Preferensen när det kommer till effekten av en bra rengöringsprodukt kan därför vara olika för män och kvinnor men att tvätta ansiktet med tvål bör alla undvika.

Hur ser en effektiv och hudvänlig rengöringsrutin för män ut? Vår hudexpert Ulf rekommenderar att män tillämpar samma hudvårdsprinciper som kvinnor, och att man därför använder en mild emulsionsbaserad eller oljebaserad rengöringsprodukt som effektivt rengör huden och samtidigt återfuktar och förhindrar irritation. Ulf rekommenderar också att bara rengöra ansiktet med en rengöringsprodukt på kvällen. På morgonen räcker det att tvätta ansiktet med vatten eftersom huden producerar många viktiga substanser under natten som vi inte bör tvätta bort – de bidrar till en bättre hudhälsa.

2. "Är det bara en marknadsföringsstrategi att män behöver hudvårdsprodukter specifikt utvecklade för män?"

Förklaring: Ja, detta är sant och anledningarna till att många hudvårdsmärken marknadsför och säljer produkter specifikt utvecklade för män är starkt marknadsföringsmässiga. Johanna berättar att hudvårdsprodukter för män ofta är gel-liknande formuleringar med specifika dofter vars syfte är att framkalla känslan av "manlighet". Enligt Johanna finns det inga specifika ingredienser som mäns hud behöver mer, om man jämför med kvinnors hud. Ulf tillägger att män vanligtvis har en enklare hudvårdsrutin, men detta har ingenting att göra med att män har andra hudvårdsbehov. Både män och kvinnor bör framför allt fokusera på sin individuella hudhälsa och välja hudvårdsprodukter med relevanta funktioner för just deras specifika behov. Och kom ihåg att en "manlig" doft eller produktdesign framför allt handlar om marknadsföring, inte att produkten har en positiv inverkan specifikt på mäns hudhälsa.

3. "Män behöver inte använda så kallande antirynk-produkter"

Förklaring: Det korta svaret är att detta påstående är en myt, men det beror såklart också på vad vi som individer tycker är viktigt när det kommer till vår hud och hudhälsa. Män utvecklar, precis som kvinnor, fina linjer och rynkor som en del av åldrandet men precis som för kvinnor kan linjer och rynkor bli djupare om huden är torr. Att använda hudvård för att hålla huden återfuktad kan därför hjälpa till att minska tecken på åldrande och ingredienser med vetenskapligt bevisad effekt mot rynkor, som till exempel retinol, fungerar lika bra på mäns hud som på kvinnors.

Johanna berättar att mäns hud åldras olika eftersom de ofta har oljigare och lite tjockare hud. Detta är anledningen till att mäns hud inte tenderar att bli lika torr, och fina linjer och rynkor utvecklas inte lika snabbt som för kvinnor. Vanligtvis får män fler rynkor gradvis efter 30 års ålder. Ulf förklarar att män generellt använder mindre skydd mot solen jämfört med kvinnor, men det bör de göra för att undvika att huden åldras (och givetvis för att skydda mot hudcancer). Sammanfattningsvis är det upp till var och en av oss att bestämma om vi vill förhindra tecken på åldrande när det kommer till vår hud men om någon produkt borde användas mer av män så är det solskyddsmedel!

4. "Eftersom män har en oljigare hud behöver de inte använda fuktkräm"

Förklaring: Detta påstående är en myt. Att använda fuktkräm rekommenderas för män även om de har oljigare hud. Enligt Skinomes hudexpert Ulf behöver män i allmänhet inte lika feta och ocklusiva krämer eftersom de vanligtvis har oljigare hud. Användning av en lättare fuktighetskräm rekommenderas dock eftersom det tillför fuktighetsbevarande ämnen och skyddande ingredienser som stödjer fuktbalansen och skyddar huden, särskilt efter rakning. Dessutom kan frekvent ansiktsrengöring eller användning av smink ytterligare stärka behovet av att använda en fuktkräm.

Ulf berättar att rakning alltid innebär en risk för att skada huden, vilket kräver att fuktkrämen innehåller lugnande ämnen som kan bidra till att huden inte blir röd och irriterad efteråt.

5. "Du behöver bara använda solkrämer när det är soligt ute"

Förklaring: Detta påstående är en myt. Under sommarsäsongen är det inte så stor skillnad vad gäller UV-intensitet när vädret är molnigt eller soligt. Till exempel, de varmaste sommardagarna når UV-index, som är ett mått på hur starkt solljuset är, ofta 7 i direkt solljus, medan det i molnigt väder är 6. Detta visar den lilla skillnaden mellan soligt och molnigt väder när det kommer till hur stark solen är.

Ulf rekommenderar att en generell tumregel är att en solskyddskräm ska appliceras från april till slutet av september samt när du åker skidor eller är utomhus under vintern när solen skiner och snön reflekterar UV-ljuset. I början av sommaren är vår hud mer sårbar och känslig för solen och därför behöver vi skydda den. Men i slutet av sommaren är solen fortfarande stark och därför måste solkräm även då appliceras för att förhindra eventuella skador på huden. Användning av solkräm är lika viktig när man utsätts för solens strålar genom fönstret, till exempel när man jobbar hemifrån bredvid fönstret eller när man åker på en road trip under sommarsäsongen. Även om glasfönstret skyddar mot UVB-strålar, skyddar det inte mot UVA-strålar. UVA-strålarna når djupare lager av huden och kan därför påverka fibroblaster och andra celler som har en avgörande roll i hudens fysiologi.

Balance My Skin Trio

Förslag på hudvårdsrutin

Mineral Cleanser

En effektiv och återfuktande rengöring speciellt utvecklad för normal, oljig, aknebenägen och kombinationshud.   Den milda formulan tar effektivt bort smuts och makeup utan att torka ut huden.

Light Emulsion

En lätt gel-baserad fuktkräm speciellt utvecklad för oljig, aknebenägen och kombinationshud. Produktens ingrendienser balanserar hudens mikrobiom (hudfloran), stärker hudbarriären, jämnar ut hudtonen och minskar sebumproduktionen samt risken för tilltäppta porer.

Night Active Control

En aktiv oljeemulsion speciellt utvecklad för oljig, aknebenägen och kombinationshud. Night Active Control stärker hudbarriären, förbättrar hudtexturen och ökar hudens fasthet samt återfuktar huden och motverkar irritation samt rodnad.

HANDLA NU

Referenser

Dermal Fibroblast—An overview | ScienceDirect Topics. (n.d.). Retrieved June 28, 2022, from https://www-sciencedirect-com.focus.lib.kth.se/topics/engineering/dermal-fibroblast

Johanna Gillbro. The Scandinavian Skincare Bible. The definitive guide to understanding your skin. Scribe Publications. ISBN: 9781912854943.

Farage, M. A. (2019). The Prevalence of Sensitive Skin. Frontiers in Medicine, 6, 98. https://doi.org/10.3389/fmed.2019.00098

SKIN ACADEMY