Prev page Next page Back to Blog
Hudexpertens 4 tips för dig med torr och känslig hud

Nu på hösten när luften blir torrare och det blir kallare börjar många med torr och känslig hud ”känna av” sin hud igen. Under sommaren känns huden mjuk och skön men med höstens intåg blir huden torrare och vissa upplever att huden stramar och blir känsligare. Hudkänslighet kan ha komplexa orsaker som en tunnare överhud men även en förändring i hudens känslighetsreceptorer. Flera ämnen i hudvårdsprodukter kan trigga en känslighet så vilken hudvård man väljer att använda och hur man använder den kan vara en viktig komponent för att undvika reaktioner och få en lugn, mjuk och återfuktad hud.

Genom att behandla en torr och känslig hud rätt kan man stärka hudens viktiga barriärfunktion som håller inne fukten i huden, minska vattenförlusten (TEWL) och få  den viktiga hudfloran, d v s mikrobiomet, att trivas och komma i balans. I kombination kommer detta att ge en hud som är starkare, smidigare och friskare. Här kommer Skinomes grundare, Johanna Gillbros, 4 bästa tips på hur vi bäst behandlar en torr och känslig hud.

1. Satsa på en minimalistisk rutin och undvik ämnen som kan irritera

För att ta hand om en torr och känslig hud så bör man undvika att applicera många olika hudvårdsprodukter med en mängd olika ingredienser på huden. Många med känslig hud kan reagera på vanliga ämnen i hudvård som till exempel parfymer och konserveringsmedel. Ju fler hudvårdsprodukter du använder desto mer av dessa mindre bra ämnen applicerar du på din hud. Undvik ämnen som alkohol, glykoler, eteriska oljor, ibland även naturliga oljor, samt konserveringsmedel som till exempel, phenoxyethanol, ethylhexylglycerin, benzoic acid och potassium sorbate.

Kanske behöver du se över din hudvårdsrutin – och göra den kortare? En frisk hud behöver inte massor med olika krämer, serum och rengöringar. Tvärtom, att använda för många hudvårdsprodukter kan framkalla en känslighet i huden och långa hudvårdsrutiner kan helt enkelt ha motsatt effekt på din hud – de kan irritera i stället för att vårda.

Så gå igenom din hudvårdsrutin och fundera över vilka produkter du verkligen behöver och vilka ingredienser du bör undvika i dina hudvårdsprodukter.

Skinome-rutinen är enkel och för dig med torr och känslig hud rekommenderar vi följande:

  1. Applicera ditt val av fuktkräm (Rich Intense, Rich Emulsion eller Light Emulsion) på morgonen.
  2. Rengör gärna ditt ansikte, men endast på kvällen, med någon av våra rengöringar (Mineral Cleanser eller Sensitive Cleanser).
  3. Därefter kan du kombinera och blanda din fuktkräm med vårt Probiotic Concentrate, som är specifikt utvecklad för att vårda och skydda torr och känslig hud, antingen på morgonen eller kvällen eller både och.

2. Rengör huden – men bara på kvällen!

Grundtanken bakom att rengöra huden är att den har samlat på sig partiklar från stadsluften, smuts, fett och andra ohälsosamma ämnen, som behöver avlägsnas från huden. Detta är viktigt men idag är det många som överrengör huden och vetenskapliga studier visar att det finns en koppling mellan för mycket rengöring och några av de mest utbredda hudproblemen som torr och känslig hud eller till och med rosacea.

Under natten bildar huden unika fuktbindande ämnen som ingår i hudbarriären och som bidrar till en mjuk och frisk hud. Ytaktiva ämnen som du hittar i många rengöringsprodukter tenderar att påverka hudbarriären negativt eftersom de även kan lösa upp de hudegna oljor som bildas i huden. Därför är ett viktigt råd för att undvika torr och känslig hud att bara rengöra på kvällen.

Skinome har två rengöringar, Mineral Cleanser och Sensitive Cleanser, som båda rengör milt men effektivt och som verkar återfuktande. De innehåller mycket milda ytaktiva ämnen, hudegna oljor samt även pre- och postbiotika.

 3. Mjukgör och återfukta med hudliknande ingredienser

Så kallade hudliknande ingredienser är ämnen som naturligt finns i huden och som huden därför är van vid. Dessa ingredienser arbetar med huden och stöttar hudens naturliga funktion. Huden har ju utvecklats under mer än 300 000 år och är ett superkompetent system som vi helst ska störa så lite som möjligt. Hudliknande fuktbindare och mjukgörare är utan tvekan de viktigaste ingredienserna för en torr och känslig hud.

Mjukgörare: Hudliknande mjukgörare är till exempel ceramider, squalane, lecitin och kolesterol. Dessa finns alla i hudens egen välgörande blandning av oljor och vatten som tillsammans med fuktbindande ämnen är så viktiga för en frisk och stark hud.

Fuktbindare: För att huden ska behålla fukt kan vi hjälpa till genom att tillsätta ingredienser som binder vatten i huden. Glycerin, karbamid (urea) och PCA finns även naturligt i huden där det binder vatten i det översta lagret och återfuktar huden.

När vi utvecklar Skinomes produkter lägger vi stort fokus på att använda hudliknande ingredienser såsom de mjukgörande och fuktbindande ämnen som rekommenderas ovan och som passar en torr och känslig hud. I vår nya fuktkräm Rich Intense, som är utvecklad för att vårda och bygga upp känslig och även torr till mycket torr hud, använder vi även sockerarten erytritol som tillsammans med karbamid och PCA ökar hudens fukthalt.

4. Mata dina goda bakterier 

Alla de triljontals mikroorganismer som lever på vår hud och som utgör hudens mikrobiom hjälper bland annat till att återfukta huden och har en antiinflammatorisk funktion. Vi vet att en stor mångfald av bakterier är bra för huden och det finns sätt att öka mångfalden som också bidrar till ett mikrobiom i balans, vilket är av stor vikt för en hälsosam och stark hud.

En obalans i mikrobiomet har kopplats till hudsjukdomar så som akne, psoriasis, eksem och rosacea men även till känslig hud. Mikrobiomet kan komma i obalans genom användning av hudvård som innehåller ingredienser som kan störa, till exempel konserveringsmedel.

För att rätta till balansen och berika mikrobiomet kan man använda pre- pro- eller postbiotika. Förenklat kan man säga att prebiotika är fibrer som fungerar som mat för våra goda bakterier, probiotika är goda, levande bakterier och postbiotika är ämnen som de goda bakterierna producerat. Genom att använda hudvård som innehåller biotika så kan du på sikt bygga upp din hud, öka mångfalden av goda bakterier och göra den mindre känslig.  

Många av Skinome’s produkter innehåller antingen pre-, pro- eller postbiotika. Probiotic Concentrate som innehåller levande mjölksyrebakterier av sorten Lactobacillus reuteri är utvecklad för att passa just torr och känslig hud. 

Lactobacillus reuteri är den mest välstuderade probiotiska bakterien i världen och har 224 kliniska studier bakom sig samt över 200 patent. Varje flaska innehåller över 100 miljarder bakterier och har i kliniska studier som vi gjort visat sig öka mångfalden av goda bakterier på huden samt har en mycket positiv effekt på hudhälsan.