Prev page Next page Back to Blog
Dubbel P Julgröt av EatingNaked
Det är den tiden på året då julmusik är allt du hör. Låtarna fastnar i huvudet och allt du äter smakar pepparkakor. Det gör den här gröten också, och receptet är en julklapp från mig till dig. Presenten är för din hud också, och varför det är, ska jag nu berätta.

 

OK, så låt oss hoppa över julrimmet och börja med skönhetspratet istället. Jag har fyllt denna lilla skål med gröt med smaskiga ingredienser som också är bra för din hud. Smaken på gröten är en blandning mellan morotskaka och pepparkaka, och den piggas upp med lite surmjölk och toppas sedan med krämigt mandelsmör, lingon med honung, torkade fikon och salt rostad mandel. Varje enskild ingrediens är vald med vår hudhälsa i åtanke.

Om vi ​​börjar med de två Ps – prebiotika och probiotika. Prebiotika främjar en frisk tarm och därmed en frisk hud också. Prebiotika hjälper till att få dina goda tarmbakterier att frodas och kan hittas i livsmedel som är rika på fiber som havre. De goda tarmbakterierna, probiotika, finns i fermenterad mat som surmjölk. Surmjölk är också rik på vitamin B12 – bakterien vitamin. Vitamin B12 produceras av bakterier som finns i livsmedel som djur äter och kan därför hittas i komjölk. Relationen mellan huden och vitamin B12 är komplex, men bristen på det kan orsaka matt hud eller hyperpigmentering.

Andra skönhetsmat som finns i detta recept är lingon, mandel och morötter, därför är gröten rik på till exempel C-vitamin, zink, E-vitamin och betakaroten.

Morötter är en favoritingrediens för mig, för det första för att de är så goda och för det andra på grund av deras hudhälsofördelar. I ett av mina tidigare recept har jag pratat om hur betakarotenet i morötter kan hjälpa vår hud så, gå till receptet på retinoodles om du vill ha en påminnelse. Om du vill ha en påminnelse om hur C-vitamin främjar hudens hälsa kan du kolla in mitt Vitamin C-rumble recept.

Recept (2 portioner)

Ingredienser

2 dl havre


2 dl mjölk (jag föredrar havremjölk)


2 dl vatten


1/2 matsked matsked pepparkakskrydda


1/2 matsked torkad gurkmeja


1 liten morot, finriven


3 torkade fikon (extra för topping), hackade


1 dl frysta lingon, tinade


1/2-1 matsked honung


1 dl filmjölk


3 dl mandlar


En nypa salt

Mandelsmör

Värm ugnen till 175°C.

Rosta mandlarna i 10-15 minuter, kontrollera att de inte bränns. Mixa mandlarna med en nypa salt i en matberedare tills oljorna släpper och smöret är drömmande och krämigt. Det här kan ta ett tag.


Förvara i burk i kylen.

Julig morotskaka gröt

Lägg havre, pepparkakskrydda, gurkmeja och salt i en kastrull och blanda väl med en sked.

Tillsätt mjölken, vattnet och fikonen. Sätt kastrullen på medel-låg värme och rör om då och då tills önskad grötstruktur erhålls.

Under tiden kokar gröten och ditt kök doftar jul, blanda ner honungen i lingonen.

Häll upp gröten i en skål, tillsätt lite surmjölk och toppa med lingon, mandelsmör, torkade fikon och eventuellt lite marconamandlar.

God jul allesammans och njut!

SKIN ACADEMY