Prev page Next page Back to Blog
Lär känna din hud - Hudens ABC

Huden är ett av kroppens viktigaste organ, förutom att tjäna som vårt yttersta försvar mot sol, dåliga bakterier och farliga ämnen så fungerar den som ett slags skyltfönster mot omvärlden och berättar en hel del om vilka vi är. Med en yta på cirka två kvadratmeter är den även vårt största organ men trots det vet de flesta av oss relativt lite om hur huden fungerar. Vi vet att fet fisk är bra för hjärnan, att olivolja är bra för hjärtat och att kalcium ger starka ben, men huden, hur tar vi hand om den?

 

Huden består av tre lager som i sin tur består av flera skikt. I de här lagren huserar biljontals celler, bakterier, hårfolliklar, talg- och svettkörtlar och blodkärl. På huden finns dessutom det relativt nyupptäckta mikrobiomet, vår egen goda hudflora som spelar en stor roll för vår hudhälsa. 

Lager 1: Epidermis - överhuden

Uppdrag: Skyddar oss från angrepp och uttorkning och bildar pigment

Vår skyddsbarriär mot omvärlden, epidermis, är mycket tunn med undantag från några ställen nämligen våra fotsulor och handflator. Epidermis täcks av en tunn film bestående av vatten och fetter som håller huden smidig och fungerar som en skyddsbarriär mot onda bakterier. I epidermis bildas också pigment som skyddar hudens celler mot solen och det är här vi har en stor del av hudens immunförsvar som aktiveras om vi utsätts för angrepp, alltifrån kosmetika som vi inte tål till sol.

Lager 2: Dermis - läderhuden

Uppdrag: Ansvarig för hudens fasthet

I motsats till den tunna epidermis är dermis betydligt tjockare. Förutom att ge huden stabilitet så hjälper detta lager till att reglera vår kroppstemperatur, förser huden med syre och näringsämnen och backar upp vårt immunsystem. Dermis är uppbyggt av kollagen och elastin som ger styrka och flexibilitet. UVA ljus kan tränga ner i dermis och påverka förmågan att producera kollagen och elastin vilket är en av anledningarna till att sol kan påverka framkomsten av rynkor.

Lager 3 Hypodermis – underhuden

Uppdrag: Håller oss varma

Hypodermis är vår naturliga fettdepå och stötdämpare som vi också kallar vårt underhudsfett. Det här är vårt djupaste hudlager som ger oss isolering mot kyla och vårt absolut tjockaste, även om tjockleken skiljer sig åt från olika delar på kroppen. Det är också i detta lager som vi hittar celluliterna, de finns i större utsträckning hos kvinnor och östrogen antas vara en anledning till detta.   

Kunskapen om hur huden är uppbyggd och dess sammansättning ligger till grund för mycket av dagens hudvård. De ingredienser och aktiva ämnen man använder har olika funktion och påverkar hudlagren på olika sätt. Men hur mycket kan hudvård hjälpa oss till en mer hälsosam hud? Våra gener avgör till 25 procent hur vår hud ser ut och är därför inte något vi kan påverka. Men eftersom 75 procent beror på faktorer som vi själva styr över finns mycket vi kan göra själva! Det vi framförallt kan göra för att påverka vår hud är kopplat till:

  • Vår livsstil
  • Vilken hudvård vi använder

Livsstilsfaktorer som exponering för sol, vilken kost vi äter, stress och miljö har stor påverkan på hur vår hud mår och ser ut men även det vi har hemma i badrumsskåpet påverkar. Självklart finns det ärftliga faktorer bakom hudåkommor som till exempel eksem, psoriasis, melasma, vitiligo och acne men livsstilsfaktorerna är viktigast när det gäller vår normala hudstatus och hur vår hud åldras.

Baserat på denna kunskap så står det klart att det finns mycket vi kan göra för att få vår hud att må bättre. Och, en hud som mår bra ser ofta bättre ut.

Förstå din hudtyp

En bra start är att fundera över sin hudtyp – är huden normal, känslig, torr, oljig eller en kombination av dessa? Testa vad som stämmer bäst på just din hud och ta del av våra hudvårdstips:

Normal hud

Har du normal hud upplever du att huden känns spänstig och mjuk och du har inga uppenbara problem med torra eller feta områden i ansiktet. En viktig faktor är att huden inte känns, man har alltså ingen förnimmelse av den (huden svider, kliar eller stramar inte).

Tips: Har du normal hud har du inte heller några specifika besvär men kan vilja återfukta huden, speciellt här i Norden på grund av vårt torra och kalla klimat. Vår hud utsätts för både sol, låg luftfuktighet (speciellt på vintern), avgaser och temperatursväxlingar vilket bidrar till uttorkning och därmed ett ökat behov av fuktbindare i huden. Produkter som innehåller ingredienser som glycerin, salter , sockerarter, byggstenen till hyaluronsyra - N-acetyl glucosamine eller karbamid/Urea är effektiva på att binda fukt i huden vilket leder till aktiv återfuktning.

Vår hudflora bidrar också naturligt till fuktbindande ämnen i huden - stör den därför inte med överanvändning av hudvård eller rengöring (den vill nämligen inte bli störd och kommer tacka dig för hjälpen!).  All yttre påverkan leder också till bildandet av fria radikaler som bland annat påverkar åldrandet av huden. Fria radikaler är något som antioxidanter är bra på att bryta ner, satsa på en produkt som innehåller på antioxidanter, som till exempel vitamin C och/eller mineraler som mangan. Leta också efter förpackningar med luftlösa pumpsystem som minskar kontakten med syre och därmed minskar risken för degradering hos antioxidanterna. En normal hud kan må bra av applikation av kalcium som bidrar till ökad cellförnyelse i epidermis.

Känslig hud

Många som upplever att de har känslig hud beskriver det som att huden kliar, bränner eller stinger och att man kan få starka reaktioner när huden kommer i kontakt med kosmetika, hudkrämer, tvål och även solljus. Har du känslig hud känner du förmodligen av en försämring under vintern när vi har ett kallt och torrt klimat.

Tips: Först och främst är det viktigt att du utreder vad om kan vara orsaken till att du har känslig hud, här kan du kanske behöva ta hjälp av en hudläkare. För dig med känslig hud är det nästan viktigare att veta vad du ska undvika än vad du ska tillföra huden. Vår hud är unik och reagerar individuellt och olika på vad den utsätts för. Det finns dock grupper av ämnen som du kan hålla utkik efter, även om många tål dem så finns det rapporter som visar att vissa ämnen orsakar känslighet eller irritation i huden oftare än andra.

Ämnen att undvika om man har känslig hud är alkohol, propylenglykol, eteriska oljor, parfym och vissa konserveringsmedel som methylisothiazolinone, fenoxietanol (phenoxyethanol) och bensoesyra (benzoyl alcohol) samt ethylhexyl glycerin. En ny forskningsrapport visar också att propylenglykol är det ämnet som stannar kvar längst på huden, i flera veckor efter applikation (Bouslimani et al., 2019). Var också försiktig med rengöringen av din hud – det räcker att använda en rengöringsprodukt på kvällen och endast skölja med ljummet vatten på morgonen.

En känslig hud kan även må bra av vissa anti-inflammatoriska substanser för att minska irritation och rödhet - exempel på dessa substanser är: Allantoin, Panthenol, Bisabolol, Naringenin, Acetyl Dipeptide 1 Cetyl ester. Hudkrämer mot känslig och röd hud (exempelvis rosaceadrabbad) innehåller också ofta grönt pigment för att dämpa rödheten kosmetiskt.

Torr hud

Du kan uppleva att huden kan strama, kännas lättirriterad och bli fnasig på vissa ställen. Det beror på att produktionen av vissa oljor och fuktbindare som normalt sker i huden inte fungerar som den ska och att vattnet därför avdunstar från huden.

Tips: Fuktbindande ämnen är viktiga att tillföra om du har torr hud, var också gärna försiktig med rengöringen och använd en mild rengöringskräm. En hudkräm för torr till normal hud kommer att innehålla mer fuktgivande och fuktbindande ämnen såsom glycerin, karbamid, olika sockerarter, salter eller aminosyror. Huden behöver även skyddas från vattenavdunstning (TEWL) och då krävs fett och olja som bildar ett lager som stänger inne fukten i huden.

Mineraloljor som paraffin och vaselin fungerar bra för att minska vattenavdunstningen i huden och är även snälla mot känslig hud. Däremot kommer dessa oljor från den petrokemiska industrin och är inte biologiskt nedbrytbara i naturen så för den miljömedvetne kan det vara bra att välja bort dessa. Silkoner fungerar också uppmjukande och är bra för känslig hud, de är dock heller inte biologiskt nedbrytbara. Alternativ på oljor, smör och vaxer som är mer biologiskt nedbrytbara och samtidigt minskar TEWL är vegetabiliska oljor, squalane, jojoba estrar eller exempelvis sheasmör.

I normalt tillstånd producerar vår hud både oljor och fetter helt på egen hand som till exempel squalen, ceramider, kolesterol, triglycerider och Omega 3/6-fettsyror. Dessa känner huden igen och produkter som innehåller dessa ämnen brukar fungera bra mot torr hud.

Oljig hud

Oljig hud beror på till viss del överproduktion av sebum (talg) vilket är en blandning av oljorna som produceras naturligt i talgkörtlarna. Din hud kan på grund av detta se oljig och glansig ut och du kan få förstorade porer och ibland pormaskar eller finnar som följd.

Tips: Vill du minimera oljeproduktionen i din hud finns det hudvård som fungerar bra och ämnen som är bra att tillföra. En vanlig missuppfattning är att man ska tvätta sig mycket och använda starka rengöringsprodukter men det finns inga vetenskapliga belägg för att detta motverkar en oljig hud. Vår rekommendation blir att endast att tvätta huden på kvällen. Ingredienser som kan vara bra att leta efter i en rengöring kan vara absorberande material såsom mineral-lera.

Oljig hud kan må bättre av tillförsel av syror, till exempel AHA, BHA och PHA, då dessa kan bidra till en förminskning av porerna. Zink är en annan ingrediens som kan vara bra för dig med oljig hud samt så har krämer med retinol och niacinamide visat sig verksamma på oljig hud. Var dock försiktig med överanvändning av syror eftersom dessa kan tunna ut huden (stratum corneum) vid långvarig användning.

Kombinationshud 

Kombinationshud är en korsning av två hudtyper, normal till torr hud i kombination med oljig hud. Speciellt kan du uppleva att du är glansig i den så kallade T-zonen mellan pannan, näsan och hakan medan huden på kinderna oftast är normal eller torr.

Tips: Detta är en svår hudtyp att ge tips till eftersom man ofta lider av torrhet men även förstorade porer. Här får man prova sig fram, ibland kan man behöva använda en produkt för kinderna och en annan för T-zonen.