Prev page Next page Back to Blog
Savory Sunny Oats av EatingNaked

Det här receptet är gjort av vår praktikant Anna Gardell, som även har Instagramkontot @Eatingnaked där hon delar med sig av inspirerande matrecept (vi rekommenderar absolut att kolla in det!). Anna satte ihop detta recept och plockade ingredienser som vi vet innehåller mycket näringsämnen som boostar huden.

Savory Sunny Oats

Ingredienser:

4-6 morötter

2-3 nävar torkade trattkantareller

2-3 nävar grönkål

2 ägg

1 shalottenlök

2,5 dl havre

2 dl havrecreme

1-2 teskedar dijonsenap

Oliv olja

Sesam olja

Miso pasta

Baby spenat 

Broccoli 

Salta mandlar

Siracha (om du gillar stark mat) 

Glaze:

Miso pasta

1 vitlök

En skvätt balsamvinäger 

En halv matsked sesam olja

HUD KOMBO: Selen, Vitamin E, Folat, Karotenoider, Vitamin D

Recept (2 portioner)

1. Börja med att lägga 2-3 nävar torkade trattkantareller i blöt i minst tio minuter.

2. Medan svampen blötläggs, förvärm ugnen till 165°C med varmluftsfläkten på.

3. Gör en glaze genom att mixa:

 • En rågad tesked söt misopasta
 • En finhackad liten vitlöksklyfta
 • En skvätt balsamvinäger
 • En halvmatsked sesamolja

4. Skär 4-6 morötter på mitten, pensla deras grova sida med glasyren och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper (den skurna sidan nedåt).

5. Massera in grönkålen, med stjälkarna borttagna, i en liten skvätt olivolja och havssalt och lägg bredvid morötterna.

6. Grädda morötterna och grönkålen i ugnen i ca 15-20 minuter. Du vill att morötterna ska vara gyllene och grönkålen krispig.

7. Värm smör eller olja i en liten kastrull på låg-medelvärme. Rör i:

 • Svampen, men släng inte blötläggningsvattnet
 • En finhackad schalottenlök
 • 1-2 fint hackade vitlöksklyftor
 • 1-2 teskedar söt miso pasta

8. När det blivit mjukt, lägg till:

 • 2,5 dl havre
 • 2 dl havrecreme, du kan använda plant-baserad mjölk också om du föredrar det.
 • 2-3 dl av svampens blötläggningsvatten beroende på vilken konsistens du önskar.
 • En skvätt av tamari eller soya
 • 1-2 teakedar dijonsenap

9. Rör hela tiden tills vätskan absorberas i enlighet med den konsistens du vill ha. När havren ska vara färdig, värm olja i en panna på medelvärme och stek två ägg.

10. Nu när alla komponenter är klara, börja med att göra en bädd av babyspenat i två skålar, toppa med havre, morötter, grönkål och ägg. Avsluta med lite finhackad broccoli (som ett broccolitrössel), salta mandlar och lite siracha om du gillar kryddig mat.

Anna om receptet

Senare, när det är höst, är det säsong för två av mina favoriter: trattkantareller och butternutpumpa. Då rekommenderar jag dig att gå ut i skogen och plocka några trattar som du kan torka eller frysa in. På så sätt får du lite D-vitamin för att njuta av de dagar då solen är frånvarande. Jag rekommenderar också att du försöker göra den här rätten men med butternut istället för morötter, den är så god och den är rik på c-vitamin och betakaroten.


150g av trattkantarellerna innehåller mer än två gånger av ditt dagliga behov av D-vitamin. D-vitamin är något som vi i de nordliga länderna pratar mycket om eftersom den huvudsakliga källan är solen, du vet det där som vi aldrig ser på vintern... D-vitamin är aktivt i alla vävnader – hjärnan såväl som huden, och det är också viktigt för ett fungerande immunförsvar, förnyelse av epidermis och läkning av sår.

Ägg och mandel innehåller båda vitamin E, som är en fettlöslig antioxidant. Denna antioxidant har använts i mer än 50 år för medicinsk såväl som kosmetisk hudvård. Vi har naturligt E-vitamin i huden, men UV-ljus avaktiverar det. För att det ska återuppbyggas behöver vi en antioxidant som C-vitamin.


C-vitamin finns i till exempel broccoli. När vi äter broccoli kommer C-vitamin att transporteras via blodet till dermis (vårt mellanliggande hudlager). En amerikansk studie visar att att äta tillräckligt med C-vitamin är förknippat med bättre hudkvalitet, medan brist på vitaminet är förknippat med en 10% större risk att utveckla torr och rynkig hud.


2 morötter innehåller mer än ditt dagliga behov av betakaroten, eller mer korrekt, ditt dagliga behov av vitamin A. Betakarotenet från de två morötterna omvandlas till vitamin A när kroppen behöver det. En tillräcklig dos av vitamin A kommer att stimulera kollagenuppbyggnaden i dermis, samt stödja förnyelsen av epidermis. Det är därför morötter eller annan mat rik på betakaroten eller vitamin A kan betraktas som anti-aging-verktyg.

SKIN ACADEMY