Vad är i min hudvårdsprodukt? - Mjukgörare

Vad är mjukgörare?

Hudkräm innehåller mjukgörande medel för att bevara fukten i huden och förhindrar att den blir torr och flagnande. Det finns både syntetiska mjukgörande medel, som squalene och mineraloljor, och naturliga mjukgörande medel som lanolin och kakaosmör.

Vad används de till?

Förlusten av vatten genom huden är en pågående process som aldrig slutar, det är känt som transepidermal vattenförlust eller TEWL. Mjukgörande medel har en ocklusiv effekt, vilket innebär att de täcker det översta lagret av huden och förhindrar vattenavdunstning. På grund av sina fuktbefrämjande egenskaper används de i hudvård för att öka återfuktningen – särskilt i produkter för torrare hudtyper.

Normal hud behåller fukt och förblir mjuk tack vare den hydrolipidiska filmen, ett unikt oljigt lager som täcker det yttersta lagret, epidermis. Den hydrolipidiska filmen upprätthåller hudens barriärfunktion och den mjukgörande komponenten i hudkrämen består av naturliga oljor eller mineraloljor som paraffinolja, vaxer och smör. Dess syfte är att imitera den hydrolipidiska filmen så nära som möjligt och därigenom bidra till en mer effektiv barriärfunktion i torr hud.

Mjukgörare att leta efter i hudvård 

Först och främst leta efter mjukgörande medel som huden själv producerar exempel inkluderar ceramider, squalene, omega 3 och omega 6 fettsyror och kolesterol. Du kan hitta dessa mjukgörande medel i den hydrolipidiska filmen. Flera studier har visat att krämer som innehåller ceramider minskar hudinflammation, samtidigt som de förstärker barriärfunktionen. Naturliga ceramid nivåer i huden förändras med årstiderna. De är som lägst på vintern, vilket kan vara en anledning till att många upplever torrare hud under kyla.

Detsamma gäller omega 3-fettsyror och andra lipider, som kan nå låga nivåer under vintern om du bor i ett kallt land. Krämer som innehåller ceramider och omega 6 har visat sig hjälpa människor som lider av psoriasis. Ceramidkrämer har också visat sig vara fördelaktiga för barn med eksem, vilket förbättrar hydreringsnivåerna i huden. När det gäller omega 6 har personer som är benägna att utveckla fläckar visat sig ha lägre nivåer av denna olja i huden.

Squalene, som finns naturligt i huden (eller en variant, squalane, som har längre hållbarhet) är en olja som används mycket inom hudvårdsindustrin. Det brukade extraheras från hajlever, men lyckligtvis har man nu hittat ett sätt att få det från oliver. Squalene är bra för huden och har mycket effektiva mjukgörande egenskaper.

INCI: Ceramide, Squalene, Squalane, Cholesterol, Linoleic Acid (Omega 6), Linolenic Acid (Omega 3)