Prev page Next page Back to Blog
Hudexpertens 5 bästa hudvårdstips

Att utforma en passande hudvårdsrutin är inte enkelt, speciellt inte i en tid då det finns fler hudvårdsprodukter än någonsin och nya trender att haka på hela tiden. Därför har vi gjort en lista där Dr Johanna Gillbro, grundare av Skinome och författare till bästsäljande boken Hudbibeln, delar med sig av sina 5 bästa tips för en bättre hudhälsa. Spoiler alert – det handlar om helhetssyn och ”less is more”, inte om långa rutiner med många olika produkter.

1. Satsa på en minimalistisk rutin

Vi har sett trender och rekommendationer på att använda många produkter under några år och hudvårdsrutinen har bara blivit längre och längre. Men, för att förbättra din hudhälsa är det en enkel rutin som gäller. Det innebär att man bör skala ner sin hudvårdsrutin till några få produkter och välja produkter med korta ingredienslistor.

Varför är en minimalistisk rutin bättre för hudhälsan?

Detta grundar sig i upptäckten av hudfloran (= hudens mikrobiom). Bara för några år sedan upptäckte hudforskare att vi har triljoner mikroorganismer som lever på vår hud, många av dem goda bakterier som kontrollerar vår hudhälsa. Hudens mikrobiom skyddar huden mot attacker från skadliga bakterier och virus och nya studier visar att de till och med skyddar mot UV-strålning. En störning i hudens mikrobiom som skapar obalans mellan olika bakterier kan däremot leda till olika hudåkommor som akne, rosacea och eksem. Detta kan bland annat orsakas av konserveringsmedel och andra tillsatser som ofta finns i den traditionella hudvården. En hudvårdsrutin på tio steg innebär att du applicerar konserveringsmedel x tio på din hud, något din hudhälsa inte drar nytta av.

Sammanfattningsvis, så är lagom ett bra ledord när du utformar din hudvårdsrutin om du vill prioritera din hudhälsa. På Skinome rekommenderar vi en enkel rutin med rengöring, fuktkräm och eventuellt en extra produkt med fokus på aktiva ingredienser för att t.ex. se effekt på ålderstecken.

2. Välj hudvård som innehåller hudegna ingredienser

Hudegna ingredienser är substanser som naturligt finns i huden och som därför är naturliga för vår hud vilket innebär att de arbetar med huden, och inte emot den. Exempel på hudegna ingredienser är squalane, glycerin, ceramid, kolesterol samt pre- och postbiotika men även retinol finns naturligt i vår hud. Ingredienser som dessa bidrar till en god hudhälsa vid rätt användning. Genom att tillsätta ämnen som redan finns i huden och som minskar när vi åldras eller exponeras för UV-strålning – så som aminosyror, mineraler och vitaminer – så hjälper vi huden på traven. Mitt tips är därför att leta efter hudegna ingredienser när du handlar din hudvård.

3. Rengör enbart på kvällen

Som jag var inne på tidigare så är det viktigt att ta hand om sitt mikrobiom och inte överbehandla det med olika hudvårdsprodukter. Därför rekommenderar jag även rengöring enbart på kvällen. Varför? Under natten bildas en fin komposition av fetter och fuktbindare för att hålla huden mjuk och frisk - tvätta inte bort dem på morgonen då de bidrar till en bättre hudhälsa!

4. Stötta ditt mikrobiom

Det finns två sätt att ge hudens goda bakterier en push – genom magen till huden eller direkt på huden. Med fibrer, levande bakterier och ämnen som bakterier producerar kan balansen i hudens mikrobiom gynnas. Inom hudvård ska du hålla koll på biotika som omfattar pre-, pro och postbiotika som användas för att berika vårt mikrobiom.

Dessa innebär:

Prebiotika = fibrerna som fungerar som näring till de goda bakterierna
Probiotika = de goda, levande bakterierna
Postbiotika = substanser som de goda bakterierna producerat, exempelvis anti-inflammatoriska ämnen eller fuktbindare.

I stället för att till varje pris eliminera våra mikrober med antibakteriella medel såsom konserveringsmedel borde vi ta hand om våra vänner på bästa sätt. Kanske tillföra nya probiotiska medlemmar eller bjuda våra goda bakterier på en prebiotisk middag?

För lika otrevligt som det är att börja städa och dammsuga matsalen under en middag är det otrevligt för våra hudbakterier att badas i alla de antimikrobiella substanser som vi dagligen applicerar på vår hud. Det är bland annat därför vi på Skinome har utvecklat färsk hudvård utan traditionella konserveringsmedel.

5. Ha en helhetssyn

Allt du stoppar i kroppen, från morötter till tobaksrök påverkar din hud. Du kan göra din hud friskare genom att träna – eller sjukare genom att stressa. Man tror faktiskt att 75 procent av vår hudstatus avgörs av vår livsstil och att endast 25 procent sitter i våra gener. Om du är intresserad av att läsa mer om hur mat, stress, träning, sömn, skrämtid med mera påverkar din hud är mitt tips att läsa vår artikel ”7 livsstilsfaktorer som påverkar din hud” som du hittar här.

SKIN ACADEMY